Dunav i dalje u laganom porastu

Tekst: V.Š.
Foto: Damir Glibušić, Vlado Kos (Cropix)

DUNAV nizvodno od Aljmaša prema Vukovaru i dalje je u laganom porastu i na mjernoj stanici u Vukovaru je u 11 sati izmjereno 687 centimetara što znači da je u protekla 24 sata Dunav u Vukovaru porastao za 12 centimetara.

U Vukovaru 12.000 vreća s pijeskom

U Vukovaru je danas sjednicu održao i Stožer za zaštitu i spašavanje te odlučio da se tijekom dana ponovno angažira 20 pripadnika Civilne zaštite na punjenju vreća s pijeskom. Zapovjednik vukovarskog Stožera za zaštitu i spašavanje Željko Pinjuh izjavio je da je do sada u obrani Otoka sportova, Rupa, Budžaka i drugih dijelova grada upotrijebljeno oko 12.000 vreća s pijeskom.

"Stanje je potpuno pod kontrolom, a jedini problem mogla bi predstavljati jaka kiša jer vukovarski kanalizacijski sustav na pojedinim mjestima ne bi mogao prihvatiti nove količine vode pa bi došlo do izlijevanja. Takva su mjesta locirana, osigurana, nadziru se, a i crpke su spremne za intervenciju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasipi izdržali

Vukovarski nasipi su izdržali te veće materijalne štete nema. Sve ekipe ipak će ostati na terenu još barem osam dana, do kada bi se voda trebala povući.

Direktor Hrvatskih voda ispostave u Osijeku Zoran Đuroković sinoć je rekao za Index da je stanje pod kontrolom te da su svi nasipi izdržali. Istaknuo je da će trebati još pet do sedam dana da se rijeka potpuno povuče. Rekao je da su naše pripreme za vodeni val bile dobre, zbog čega Dunav nije nigdje probio linije obrane. "Možemo biti ponosni, jer je naš sustav obrane od poplave dobro osmišljen. Nismo zabilježili nikakve veće poteškoće ili štete ", zaključio je.

Kod Vukovara je, uz izvanredne mjere obrane od poplave, na snazi i odluka o zabrani plovidbe.

Vrh vodenog vala kasnije popodne i navečer spremno se očekuje i u Iloku gdje se zečjim nasipima brane Ribarska ulica i Ulica I. G. Kovačića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara