DUNAVSKA KOMISIJA NAJAVILA OBILJEŽAVANJE DANA DUNAVA 29. LIPNJA

Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR) objavila je u utorak u Beču da će se 29. lipnja prvi put obilježiti "Dan Dunava" dan kada je prije 10 godina potpisana Međunarodna konvencija o zaštiti Dunava (DRPC) u Sofiji.

"Zaštita Dunava trebala bi biti svima nama od posebne važnosti, a svečanosti u povodu 10. obljetnice od potpisivanja Konvencije trebale bi zbližiti ljude podunavskih država u još većoj solidarnosti za bolju zaštitu vodenih dunavskih resursa", rekao je na konferenciji za novinstvo u utorak u Beču austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, zaštite okoliša i voda Josef Proel dodavši da se uvijek mora voditi računa gdje su "granice između zaštite okoliša i gospodarskog razvitka".

Izvršni tajnik Međunarodne komisije za zaštitu Dunava Philip Weller izrazio je nadu da će Dan Dunava biti i mogućnost za ozbiljnu raspravu kako još bolje zajedničkom suradnjom zaštiti Dunav od onečišćenja, posebice njegovog donjeg toka.

U 13 zemalja Podunavlja Austriji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Slovačkoj, Sloveniji, Moldaviji, Rumunjskoj i Ukrajini Dan Dunava obilježit će se različitim manifestacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR), sa sjedištem u Beču, bavi se pitanjima zaštite Dunava, osiguranjem slobodne plovidbe u cilju jačanja gospodarskih i kulturnih odnosa podunavskih zemalja između sebe i s ostalim državama temeljem Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Dunav je druga najduža rijeka u Europi, proteže se na preko 817.000 kilometara u 18 različitih zemalja, od Schwarzwalda u Njemačkoj do Crnog mora, gdje živi preko 81 milijun ljudi različitih kultura, jezika i povijesti.

Zaštita rijeke Dunav i međunarodna suradnja u sklopu Komisije ICPD dio je i sveukupne europske politike.

(Hina) xspđ ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara