Dun&Bradstreet: HDZ bi se mogao raspasti

Dun&Bradstreet: HDZ bi se mogao raspasti

Tekst: F.M.
Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)


HDZ JE još uvijek u opasnosti od podjele na dva dijela ukoliko se nastavi neslaganje pristaša bivšeg premijera Ive Sanadera i sadašnje premijerke Jadranke Kosor, navodi se u izvještaju za ožujak bonitetne kuće Dun & Bradstreet.

D&B je zadržao hrvatski kreditni rejting na razini 3d, što označava zemlje s blagim rizikom poslovanja, a navodi se kako će Vlada imati problema u nadolazećem razdoblju zbog posljedica globalne recesije, koja bi u iduće dvije godine trebala vršiti snažan pritisak na rast BDP-a.

Podjela HDZ-a

D&B je promijenio rejting u 11 zemalja, a od zemalja regije zamjetan je porast rejtinga Srbije s 5a, što označava zemlje s visokim rizikom, na 4d, što označava zemlje s umjerenim rizikom poslovanja. Slovenija je zadržala rejting 2c, najviši u regiji, prenose mediji izvještaj zagrebačke tvrtke Bonline, zastupnika D&B-a za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijerka Kosor morat će se nastaviti suočavati i s problemom nejedinstva u stranci, a nije isključena ni mogućnost podjele HDZ-a na dva dijela, procjenjuju analitičari.

Jedan od najvećih rizika za stabilnost i dalje predstavljaju stalni deficiti, za koje nikad nije sigurno kako će se financirati. Gospodarski oporavak bit će postupan, jer su mjere štednje uvedene prošle godine prenesene i u proračun za ovu, a pokušaji stabiliziranja gospodarstva pridonijeli su povećanju deficita, što vrši dodatni pritisak na domaću potražnju.

Spor oporavak

Istodobno, problematičan je spor gospodarski rast zemalja eurozone, a očekuje se nastavak slabe domaće potražnje, potrošnje kućanstava, na što utječe visoka stopa nezaposlenosti, smanjeni rast plaća, rast poreza i slabija dostupnost kredita.

Zbog slabije mogućnosti zaduživanja očekuje se i smanjena potrošnja poduzeća, dok izvozne tvrtke zbog jačanja svjetske trgovine u ovoj i sljedećoj godini mogu očekivati oporavak.

Ponovno se navodi kako 23,5 posto hrvatskih tvrtki kasni preko 30 dana u otplati potraživanja, 65 posto ih plaća u roku, a 8,9 posto kasni preko 60 dana. Plaćanje stranim partnerima i dalje je problematično za brojne hrvatske tvrtke, pa se stranim ulagačima preporučuje da poslovanje s hrvatskim tvrtkama osiguraju akreditivima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara