Dužnosnici BiH ublažavaju negativne ocjene medija

BOSANSKO-hercegovački premijer Adnan Terzić i ministar transporta i komunikacija Branko Dokić svojim su izjavama u utorak i srijedu ublažili negativne komentare medija o rezultatima razgovora s predsjednikom hrvatske Vlade Ivicom Račanom, vođenim u ponedjeljak u Sarajevu.

I sam neprijatno iznenađen negativnim ocjenama Račanove ponude da se i Hrvatska uključi u gradnju dijela cestovnog koridora V c koji prolazi kroz BiH, Terzić je novinarima u utorak Sarajevu kazao kako BiH naprosto nije bila u situciji birati jer sama nema novaca ni za što pa tako ni za izgradnju auto-ceste.

Stoga je bez puno razmišljanja i prihvaćena ponuda privatne tvrtke "Bosmal" da osigura 300 milijuna eura potrebnih za izradu studije izvedivosti i ostale projektne dokumentacije.

"Projekt Bosmal-a može propasti samo ukoliko oni ne ispoštuju elemente koje su sami predložili", kazao je Terzić pojasnivši kako to znači striktno poštovanje predviđenih rokova.

U intevjuu za "Dnevni avaz" od srijede Terzić je pak istaknuo

kako će rado razmotriti ponudu premijera Račana i iskoristiti hrvatska iskustva.

Do kraja tjedna trebao bi biti potpisan sporazum između Vijeća ministara BiH i "Bosmal"-a i od tog trenutka teče četveromjesečni rok u kojemu ova tvrtka mora prikupiti obećane novce.

U Sarajevu se već čuju glasine kako "Bosmal" neće biti u prilici sakupiti potrebne novce no Terzić tvrdi kako za to nema nikakvih naznaka.

Ta je tvrtka u utorak objavila priopćenje u kojemu tvrdi kako će biti u stanju osigurati svih 2,5 milijardi eura potrebnih za gradnju auto-ceste. Iz "Bosmal"-a pojašnjavaju kako će prioritet pri dobivanju poslova imati poduzeća iz BiH a ono što nedostaje potražit će se "u susjednim zemljama" no neće se ograničiti "samo na regiju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Terzić upozorava kako projekt gradnje ceste koridorom V c ima smisla samo ukoliko je regionalni.

"Dobro je da su i Hrvatska ali i Mađarska zainteresirani za koridor V c", kazao je Terzić u intervjuu za "Dnevni avaz" u srijedu dodavši kako su iskustva Hrvatske u cestogradnji dragocjena.

"Vrlo rado ćemo razmotriti to što nam premijer Račan pošalje i iskoristiti svako iskustvo koje je moguće primijeniti kod nas", kazat će Terzić.

On je dodao kako je jedino izvjesno da Hrvatska ne može kao država dobiti kocesiju za gradnju ceste kroz BiH, no takvu mogućnost je već u Sarajevu odbacio i sam Račan istaknuvši kako je to posao za poduzeća, a ne za države.

Ključnim se i dalje čini pitanje hoće li ili ne biti javnog natječaja za gradnju ceste što je izravna sugestija hrvatske strane.

Terzić kaže kako će se o tome odlučiti kada se obave nužne predradnje, a ministar transporta Dokić kaže kako za tim nema potrebe bude li "Bosmal" učinio što je obećao.

Moguće je, međutim, da "Bosmal" sam odustane od posla pokaže li studija izvedivosti da se koncesija ne može isplatiti u određenom vremenskom razdoblju.

Dokić je za list "Oslobođenje" kazao kako su još neke tvrtke iskazale zanimanje za ovaj projekt no nije želio pojasniti o kojima se točno radi.

U svakom slučaju, ističe bosanski ministar, vlasti BiH tražit će načina kako da zaštite sebe i svoje tvrtke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara