Dužnosnicima od iduće godine bruto obračun plaće i porezne olakšice

OD POČETKA  iduće godine državni i pravosudni dužnosnici te suci trebali bi prijeći na novi obračun plaća, odnosno iz sadašnjeg neto u bruto obračun, te bi time dobili pravo na porezne i druge olakšice koje sada vrijede za druge građane, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Naime, u pripremi su izmjene zakona koji uređuju prava državnih i pravosudnih dužnosnika i sudaca, a kojima bi se plaće političara i sudaca prevele iz neto u bruto obračun. Prijedlog tih zakonskih izmjena pred Vladom bi se trebao naći već ovaj tjedan.

Plaće državnih dužnosnika i sudaca sada se računaju tako da se neto osnovica od 2.842,00 kune pomnoži s pripadajućim koeficijentom. Poreze i prireze plaća poslodavac, odnosno u ovom slučaju plaćaju se iz državnog proračuna.

Prelaskom na bruto izračun osnovica od 4.322,00 kune množila bi se s pripadajućim koeficijentom, a od tog bi se iznosa odbijali porezi i prirezi, ali i porezne olakšice, primjerice za djecu, kupnju stana, mirovinska i zdravstvena osiguranja itd.

Iako za sada nije točno poznato, za očekivati je da će zbog novog obračuna doći i do promjena koeficijenata.

U Banskim dvorima kažu da će učinci novog obračuna za proračun biti neutralni, a koliko će svaki dužnosnik dobiti ovisit će od slučaja do slučaja.

Premijer Ivica Račan, uvjeravaju u Banskim dvorima, imat će plaću kao i do sada, dakle 15.800,00 kuna.

Iako je na prošloj sjednici Vlade rečeno da prelazak s neto na bruto osnovicu za obračun plaće neće donijeti povećanje neto iznosa, čini se da ipak neće biti tako.

Naime, dijelu dužnosnika plaće će se promijeniti, konkretno onima koji imaju uvjete za porezne olakšice, primjerice više djece osigurane preko sebe, ako plaćaju dopunska mirovinska ili zdravstvena osiguranja, ili ako žive izvan Zagreba, odnosno u mjestima gdje se plaća niži prirez.

Računa se da u Hrvatskoj ima oko 2.500 ljudi kojima se plaće sada računaju preko neto osnovice.

Predložene bi izmjene Vlada u saborsku proceduru uputila ovaj tjedan, a nekako u isto vrijeme Sabor bi trebao odlučivati o nekoliko drugih poreznih zakona, među njima i o izmjenama Zakona o porezu na dohodak kojima bi se uvelo i niz poreznih olakšica (npr. za stambene kredite, podstanarstvo, i sl.).

Po telefonskoj anketi, koje je provedena za potrebe Vlade, 72 posto građana ne vjeruje da će porezne olakšice poboljšati njihov položaj, odnosno ne vjeruje da će od njih imati neke koristi. Anketa je provedena na uzorku od 600 građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara