Dva plana vijeću sigurnosti za razoružanje Iraka

VIJEĆU sigurnosti u ponedjeljak su predložena dva oprečna plana kako nastaviti s razoružanjem Iraka jednim se otvaraju vrata za vojnu intervenciju tvrdnjom da je Irak propustio svoju posljednju prigodu, a drugim poziva da se nastave i pojačaju inspekcije.

Veleposlanik Njemačke pri UN-u Guenter Pleuger rekao je novinarima da je tijekom zatvorene sjednice Vijeće sigurnosti primilo ´memorandum´ Francuske, Njemačke i Rusije u kojem se poziva na nastavak inspekcija UN-a, kao i nacrt rezolucije koji su podnijeli Velika Britanija, Sjedinjene Države i Španjolska, a koji upućuje na ´ozbiljne posljedice´ ukoliko Bagdad ne ispoštuje odluke Vijeća sigurnosti o razoružanju.

Pleuger, čija zemlja u veljači predsjeda Vijećem sigurnosti, kazao je da će Vijeće sigurnosti u četvrtak održati konzultacije posvećene tim dvama dokumentima.

U tekstu nacrta rezolucije koju je predložila Velika Britanija naglašava se da je Irak ´propustio posljednju prigodu da se razoruža´.

´Potrebna je akcija Ujedinjenih Naroda ako postoji ozbiljna dvojba o iračkoj suradnji´, rekao je novinarima britanski veleposlanik Jeremy Greenstock.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte je rekao da je sada očito da je Irak, umjesto da iskoristi prigodu, pokušao nastaviti po starom. ´Nismo vidjeli ono na čemu je inzistiralo Vijeće - stratešku odluku Iraka da se razoruža´, kazao je on. ´To je zadaća koju je postaviljena rezolucijom 1441, a Irak je beskrajno daleko od postizanja te zadaće i mi to svi znamo´.

Dokument koji je predložila Francuska kaže da preduvjeti za uporabu sile protiv Iraka nisu ispunjeni jer nisu izloženi dokazi da Irak još uvijek posjeduje oružje za masovno uništenje. Tekst također poziva Vijeće sigurnosti na jačanje napora za postizanje mirnog rješenja krize.

Francuski veleposlanik Jean-Marc Sabliere rekao je novinarima da za sada nema razloga za raspravu o ili usvajanje nove rezolucije. ´Naš zajednički cilj, cilj vrlo jasno identificiran u rezoluciji 1441, jest razoružanje Iraka´, rekao je on. ´Jasno je da je prioritet da se Irak treba razoružati mirno. Nije došlo vrijeme da se razgovara o tome jesu li sve ove opcije iscrpljene. Nije došlo vrijeme da se razgovara o vojnoj opciji´.

Ruski veleposlanik Sergej Lavrov je kazao da ne misli da je izgubljena ili propuštena prigoda za mirno razoružanje Iraka. ´Suprotno, uvjereni smo da se inspekcije odvijaju učinkovito i da Irak odgovara na zahtjeve međunarodne zajednice i na pritiske koji se vrše na njega´, rekao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara