Dva tjedna uoči četvrtog Festivala svjetskog kazališta 2006.

PETER BROOK, Lev Dodin, Oskaras Koršunovas, Jan Fabre i Danio Manfredini velika su redateljska imena čije će predstave gostovati od 15. do 22. rujna u Zagrebu na četvrtom Festivalu svjetskog kazališta. U ponedjeljak, 4. rujna s radom započinje blagajna Festivala. Ulaznice se mogu kupiti u Zagrebačkom kazalištu mladih, Teslina 7, svakim danom od 10 do 20 sati.

U utorak je u Zagreb stigao i tehnički direktor spektakularne predstave Moskovski zbor, redatelja Leva Dodina, kojom će biti otvoren ovogodišnji Festival. Gospodin Vladimir Gladčenko narednih će dana zajedno s tehničkim osobljem festivala obaviti posljednje dogovore i provjere u vezi postavljanja scenografije predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Veselim se skorom dolasku u Zagreb i izvedbi moje nove predstave Moskovski zbor. Ljudmila Petruševskaja, koja se ubraja među najvažnije suvremene ruske dramaturge, autorica je puna ljudskosti i iskrenosti. Razdoblje o kojem govori već je prošlost, ali je to i vrijeme u kojem se oblikuju izvori naše sadašnjosti. Postavljanjem Moskovskog zbora pokušao sam se sjetiti tih godina mog djetinjstva i adolescencije. Za mene je to vrlo posebna predstava i nadam se da će i zagrebačka publika otkriti njezinu naklonost prema ruskom narodu.”- javio se iz Sankt Peterburga Lev Dodin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peter Brook koji je svojim kazalištem obilježio suvremeno doba, u Zagreb dolazi s predstavom Sizwe Banzi je mrtav južnoafričkog pisca Athola Fugarda. Nakon Nekrošiusa i Tuminasa, treći predstavnik litvanskog teatarskog čuda - Oskaras Koršunovas - na Festivalu izvodi Shakespeareovu tragediju Romeo i Julija.

Jan Fabre prema svom tekstu Anđeo smrti režirao je predstavu u kojoj nastupa zagrebačka plesačica međunarodne karijere Ivana Jozić. Talijanski redatelj Danio Manfredini adaptirao je roman Jeana Geneta Gospa od cvijeća i njegove noćne junake, lopove, preljubnike i transvestite uselio u priču o nestanku erotskog kina Cinema Cielo. Predstava se izvodi u Kinu Europa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara