Dva vodeća američka dnevnika oštro kritizirala Bushev govor na konvenciji republikanaca

GOVORU kojim je George W. Bush prihvatio biti kandidat republikanaca na američkim predsjedničkim izborima u studenome nedostaje sadržaja, kako na unutarnjem planu tako i u vanjskoj politici, poglavito kad je riječ u Iraku, ocijenili su u petak vodeći američki dnevnici.

"U govoru (u četvrtak navečer na konvenciji republikanaca) nije bilo ničega", piše New York Times.

List žali zbog stajališta Busha o "temeljnim problemima (...) kao što su smanjenje poreza i Irak".

"Bush je obećao da će nastaviti biti" George W. Bush, analizira list, "ali ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci sumnjaju u tvrdoglavost Busha, u njegovu iskrenost (...) pa čak i u simpatičnost koja mu je toliko pomogla zadnji put" na predsjedničkih izborima, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predsjednik se mora obratiti velikom broju umjerenih birača koji vjeruju da su stvari krenule pogrešnim smjerom u zadnje četiri godine i mora ih uvjeriti da je sposoban povući pouku iz pogrešaka i raditi bolje. U tom smislu njegov govor kojim je prihvatio imenovanje, neuspio je", piše NYT.

"Glavna teškoća s Bushevim govorom ne leži toliko u tome što je rekao, već u onome što je izbjegao spomenuti: pogrešne korake i poteškoće koje su naštetile njegovu prvome mandatu, a otežat će postizanje mnogih ciljeva koje je spomenuo", komentira Washington Post.

Na unutarnjem pitanju, piše list, "njegovim prijedlozima nedostaje pojedinosti", poglavito kad je riječ o deficitu javne potrošnje, dok je inače obećao privremena smanjenja poreza učiniti trajnima.

"Bush je ostavio mnogo rupa" u svojim vanjskopolitičkim ciljevima, poglavito u spremnosti da postigne uspostavu demokracije na Bliskom istoku, piše nadalje Post.

Osim što je priznao da je "naišao na iznenađenja u zadnje tri godine" u Iraku, predsjednik "nije spomenuo dvije od nagorih opasnosti, potencijalni nuklearni arsenal Irana i Sjeverne Koreje", dodaje list.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara