Dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida

Dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

U BERLINU su se danas sastali bivši predsjednik SAD-a Geoge Bush, posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov te nekadašnji njemački kancelar Helmut Kohl da bi odali počast na sjećanje pada Berlinskog zida koji se dogodio prije 20. godina, 9. studenog.

Nekadašnji lideri bili su ključni akteri prijelomne 1989. godine.  Kohl je kazao kako je sudjelovanje s dvojicom lidera u tom trenutku bila velika sreća te je izrazio neizmjerno zadovoljstvo jer je povjerenje između tih tri zemalja uvelike povećano, prenosi AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam razloga biti ponosan. Nema ništa bolje na što bi bio ponosan od njemačkog naroda", kazao je i dodao kako su Nijemci svoju jedinstvenost postigli mirim i hrabrim načinima.

Sadašnji predsjednik Njemačke Kohler se zahvalio Gorbačovu, Bushu i Kohlu. "Ta tri muškarca su izvanredna muškarca. Državama su potrebni takvi vođe koji poštuju i uvažavaju ostale države", kazao je njemački predsjednik. "Zahvaljujem se svima u ime Njemačke i u ime drugih zemalja". Berlinski zid je pao 9. studenog te se cijela ova godina obilježava u duhu pada željezne zavjese.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara