Dvije Amerikanke u Rusiji otrovane talijem

DVIJE Amerikanke, majka i kćer, hospitalizirane su u Moskvi nakon što su otrovane talijem, izvijestila je ruska policija. Informaciju o trovanju je potvrdila i američka Ambasada u Moskvi, javlja BBC.

Amerikanke u dobi od 42 i 26 godina odsjele su u jednom hotelu u Moskvi. Razboljele su se 24. veljače i tada su prevezene u kliniku Sklifosovski. Okolnosti trovanja još nisu razjašnjene. Liječnici koji su njihovo stanje opisali kao "jako ozbiljno" potvrdili su da su otrovane visoko toksičnim talijem.

Agencija Interfax prenosi kako se radi o Marini i Jani Kovoletski. Obje su žene rođene u bivšem Sovjetskom savezu, a u SAD su emigrirale 1989. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija istražuje kretanje žena prije no što su hospitalizirane kako bi se utvrdilo gdje i kada su otrovane. U tijeku je ispitivanje svih osoba koje su bile u kontaktu sa njima. Nije isključena mogućnost da su otrovane prije ulaska u Rusiju.

Talij je otrov kojeg je sovjetski KGB koristio kako bi se tijekom Hladnog rata riješio neprijatelja. Na isti se otrov prvotno sumnjalo kod trovanja bivšeg špijuna Alexandera Litvinenka, no zatim je otkriveno kako je riječ o poloniju-210.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara