DVIJE AMERIKE POTVRDILE SVOJ ANGAŽMAN U BORBI PROTIV TERORIZMA

Trideset i četiri članice Organizacije američkih država potvrdile su u petak u "Deklaraciji iz Montevidea" svoj angažman u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima uključujući i nove poput bioterorizma i cyber terorizma.

Međuamerički odbor protiv terorizma (CICTE), nevladina organizacija za regionalnu suradnju, koji se sastao u Montevideu, ocijenio je u tom dokumentu da terorizam predstavlja "veliku prijetnju za vrijednosti i načela koje podržavaju međuamerički red i demokratske institucije i slobode".

Oko 200 izaslanika okupljenih u Urugvaju izjavili su također da prijetnju terorizma "otežavaju veze s trgovinom drogom, trgovinom oružja, pranjem novca i drugi oblici transnacionalnog organiziranog kriminala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deklaracija preporučuje tim zemljama da ubrzaju ratifikaciju Međuameričke konvencije protiv terorizma usvojene u lipnju 2002. i traži također od svih vlada hemisfere da prilagode svoje zakonodavstvo kako bi mogli "osuditi i kazniti osobe odgovorne za planiranje, financiranje i izvođenje terorističkih djela".

Salvadorska predsjednica CICTE-a Maragarita Escobar drži da je jedna od najvećih tema o kojima se razgovaralo u Montevideu je bio cyberterorizam i deklaracija iz Montevidea inzistira na "potrebi suradnje privatnog sektora kako bi se olakšalo rješenje "prekršaja počinjenih upotrebom telekomunikacijskih mreža.

(Hina) tm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara