Dvije nove eksplozije u Bagdadu

DVIJE eksplozije odjeknule u u četvrtak u Bagdadu oko 9 sati po mjesnom vremenu, odnosno dva sata nakon otvaranja birališta za parlamentarne izbore.

Eksplozije su bile nešto slabije od one koja je odjeknula odmah nakon otvaranja birališta, a čini se da je riječ o granatama ispaljenim iz minobacača.

Prema izvorima iz sigurnosnih službi prva se eksplozija dogodila u blizini Zelene zone, posebno osiguranoga dijela u središtu Bagdada u kojemu se nalaze uredi vlade te britansko i američko veleposlanstvo.

Zasad nema podataka o ozlijeđenima i šteti.

Osim u Bagdadu eksplozije su se čule i u Ramadiju, Tikritu te u Mosulu.

Iračka birališta otvorena su od 7 do 17 sati, a na izborima će više od 15,5 milijuna Iračana moći izabrati 275 zastupnika između 7.500 kandidata.

Al Qaida preuzela odgovornost

Skupina povezana s alQaidom, "Vojska pobjedničke zajednice", preuzela je u četvrtak na internetskoj stranici odgovornost za minobacački napad na Zelenu zonu ubrzo nakon otvaranja birališta za parlamentarne izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lavovi vojske pobjedničke zajednice napali su granatama dugog dometa uporišta bogohulnosti i prostitucije u Zelenoj zoni", piše u priopćenju čija vjerodostojnost nije potvrđena.

Jedna minobacačka granata pala je nekoliko minuta nakon otvaranja birališta u 7 sati blizu Zelene zone. Prema iračkim izvorima ranjen je jedan američki vojnik, ali američka vojska to nije potvrdila.

"Vojska pobjedničke zajednice" jedna je od pet skupina povezanih s al-Qaidom koje u zajedničkom priopćenju od ponedjeljak nazivaju "zabranjenim" parlamentarne izbore i izjavljuju da će odlučno nastaviti džihad kako bi ustanovili islamsku državu u Iraku.

Ostale četiri skupine su "Organizacija al-Qaida u Mezopotamiji" Jordanca Abu Musaba al-Zarqawija, "Salafističke brigade Abu Bakra", "Eskadroni Islamskog džihada" i "Brigade poticanja na dobro i prevencije zla".

Dan prije izbora Zarqawijeva skupina najavila je pokretanje velike ofenzive u Iraku na "uporišta odmetnika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara