Dvije osobe ubijene na jugu Srbije

Dvije osobe ubijene na jugu Srbije

SVEGA tri dana nakon velikog vatrenog okršaja između srpske policije i nepoznatih naoružanih napadača na jugu Srbije, sinoć je na tom području došlo do novog oružanog izgreda sa smrtnim posljedicama.

Radio televizija Srbije (RTS) izvijestila je sinoć kako je u Preševu došlo do pucnjave u kojoj su ispred jednog kafića ubijene dvije nepoznate osobe.

U šturoj vijesti RTS-a navodi se tek kako je sinoć nekoliko osoba iz vozila u pokretu otvorilo vatru u smjeru dviju osoba koje su ubijene. Pretpostavlja se da su napadači nakon toga pobjegli u pravcu Kosova.

Preševska dolina  je područje na kojem živi pretežno albansko stanovništvo i gdje su albanski gerilci iz Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (UCPMB) od 1999. do 2001. godine vodili rat sa ciljem priključenja Kosovu.

Prije nešto više od tri dana na putu Lučane-Končulj u općini Bujanovac koja graniči s Kosovom, došlo je do vatrenog okršaja između srpske Žandarmerije i nepoznatih maskiranih napadača odjevenih u crne uniforme koji su se prilikom razmjene vatre "ponašali u skladu s vojničkom obukom". Jedan od napadača u okršaju je ubijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se u izvješćima nakon događaja govorilo o napadačima koji su na cesti zaustavljali i pljačkali vozila, gotovo nitko u Srbiji ne vjeruje da se radilo o "običnim" kriminalcima već o organiziranoj skupini dobro obučenih ljudi.

Profesor na srpskom Fakultetu sigurnosti Zoran Dragišić, za list "Danas" je izrazio uvjerenje kako je pljačkanje vozila poslužilo tek kao alibi albanskim političarima koji mogu odbaciti povezanost s napadačima i tvrditi da se radi o kriminalcima.

Dragišić smatra kako napad trenutno izgleda "samo" kao obično razbojništvo i nema obilježja terorističkog akta, ali dodaje da je grupa uniformiranih i dobro naoružanih ljudi uspjela poslati poruku.

"Tim činom oni su poslali poruku da su prisutni. To je poruka podrške Albancima, a prema Srbima ima cilj zastrašivanja. Planovi Albanaca za nezavisnost Kosova su pali u vodu, ide se na nove pregovore i to je izazvalo određene frustracije" - smatra Dragišić.

I.K.
Foto: MUP Srbije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara