Dvojica Bošnjaka uhićena zbog masakra nad Hrvatima u Grabovici

DVOJICA bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine uhićena su u petak u Sarajevu zbog sumnje da su sudjelovali u ratnim zločinima počinjenim 1993. godine u hrvatskom selu Grabovica u Hercegovini, prioćila je u subotu sarajevska policija.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije navodi se kako su na temelju zahtjeva županijskog tužiteljstva zbog provođenja istrage uhićeni Mustafa Hota zvani Musa rođen 1971. godine i Enes Šakraka rođen 1973. godine.

Također je navedeno kako su tijekom rata obojica bili pripadnici Devete brdske brigade Armije BiH te da se osnovano sumnja kako su bili umiješni u zločine protiv čovječnosti počinjene u Grabovici 8. i 9. rujna 1993. godine.

Uhićenje Hote i Šakraka obavljeno je temeljem suglasnosti Ureda glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sukladno tzv. "Rimskim pravilima puta" tužiteljstvo Haškog tribunala ima ovlasti ocjenjivati dokaze koje lokalno pravosuđe u BiH prikuplja protiv osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u ratnim zločinima.

U slučaju Hote i Šakraka tužiteljstvo u Den Haagu ocijenilo je kako postoji dovoljno dokaza da se protiv njih otvori istraga pod sumnjom da su počinili djela ratnog zločina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

ICTY je istragu povjerio sudu i tužiteljstvu Sarajevske županije.

Za zločin u Grabovici temeljem zapovjedne odgovornosti tereti se i i ratni načelnik Glavnog stožera Armije BiH Sefer Halilović protiv kojega je optužnicu podigao ICTY.

Halilović se dragovoljno predao nakon čega je pušten na privremenu slobodu i trenutačno u Sarajevu čeka početak suđenja.

Halilović uporno tvrdi kako nije odgovoran za masakr u Grabovici jer u trenutku kada je počinjen, on nije imao stvarne zapovjedne ovlasti nad postrojbom čiji su pripadnici sudjelovali u zločinu.

I do sada se na temelju izjava preživjelih i drugih svjedoka znalo kako su za zločin u Grabovici odgovorni pripadnici Devete brdske brigade Armije BiH koja je tijekom rata uglavnom bila stacionirana u Sarajevu.

Zapovjednik te brigade bio je Ramiz Delalić zvani Ćelo koji se već duže vrijeme nalazi u bijegu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara