Dvojica osumnjičena za utaju poreza, a odvjetnik za izdavanje fiktivnih računa

ZAGREBAČKA policija osumnjičila je Ivana F. (60) da je kao pomoćnik stečajnog upravitelja tvrtke Valjaonica utajio oko 90 tisuća kuna poreza i uz pomoć odvjetnika Jakova Stanića (57) zlouporabio položaj i ovlasti.

Uz njih, osumnjičen je i direktor zagrebačke tvrtke Trgo-obrt Zdenko D. (61) kojega se tereti da je utajio oko 80 tisuća kuna poreza.

Ivana F. policija sumnjiči da je kao pomoćnik stečajnog upravitelja zagrebačke tvrtke Valjaonica, od rujna do studenoga 2003., u više navrata zagrebačkom odvjetniku Staniću isplatio ukupno 340 tisuća kuna za fiktivne usluge zastupanja i pravnog savjetovanja.

Naime, provjerom u Trgovačkom i Općinskom sudu u Zagrebu utvrđeno je da odvjetnik uopće nije zastupao tvrtku u parnicama, nego je izdao račune za nepostojeće usluge na osnovu kojih je i naplatio 340 tisuća kuna, izvijestila je policija.

Ivana F. sumnjiči se i za utaju poreza u iznosu od oko 90 tisuća kuna jer je, kažu u policiji, iz blagajne tvrtke podigao novac za odvjetnika, a to nije prijavio.

Direktora Trgo-obrta Zdenka D. tereti se da je Valjaonici ispostavio račun za učinjene elektroinstalacijske radove u 2000. i na osnovu njega, u ožujku i travnju 2003., podigao ukupno 321 tisuću kuna koje nije prijavio u poreznoj prijavi niti je platio PDV. Time je, tvrde u policiji, oštetio proračun za gotovo 80 tisuća kuna.

Do osumnjičenog odvjetnika danas se nije moglo doći, a pomoći nisu mogli niti u Hrvatskoj odvjetničkoj komori (HOK) kojoj Stanić nije ostavio niti jedan broj telefona na koji ga se može kontaktirati. U HOK-u kažu da je to dosta neuobičajeno za odvjetnike.

Protiv trojice osumjičenih policija je podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara