Dvojica policijskih službenika preko Petrača primali mito

Dvojica policijskih službenika preko Petrača primali mito

ISTRAŽNI sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić danas je potvrdio da je odbjegli poduzetnik Hrvoje Petrač osoba koja se sumnjiči da je dvojici jučer uhićenih bivših zagrebačkih policajaca pomagala u primanju mita.

"Četvrtoosumnjičeni Hrvoje Petrač tereti se da je posredovao u primanju mita i za odavanje službene tajne", izjavio je Devčić Hini.

Dodao je da je uhićene policajce, Božu Vučkovića i Zorana Košutića, nakon što su oko 14,30 sati prepraćeni na zagrebački Županijski sud ukratko upoznao s predmetom, te da će ih uskoro ispitati.

Petrač je inače u bijegu, a za njim je raspisana Interpolova tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Nakon višemjesečne kriminalističke obrade danas su istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda prepraćena dvojica bivših visokih policijskih dužnosnika koje se tereti da su od osumnjičenih za gospodarske malverzacije primali mito kako ih ne bi uhitili ili kazneno prijavili, doznaje se u MUPu.

MUP navodi da su zbog primanja mita, odavanja službene tajne te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca istražnom sucu privedeni bivši visokopozicionirani policajci iz Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije, B.V. (40) i Z.K. (51), dok je zbog pomaganja u primanju mita i odavanju službene tajne prijavljen H.P. (49).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neslužbeno se doznaje da je riječ o policajcima Boži Vučkoviću i Zoranu Košutiću.

U priopćenju glasnogovornika MUP-u Zlatka Mehuna stoji da ih se sumnjiči da su tijekom kriminalističkih obrada od 1996. do 2003. od više osumnjičenika za gospodarski kriminal tražili, a u nekim slučajevima i primili novac i darove da ih ne uhite ili protiv njih ne podnesu kaznene prijave. Osim toga policajci su osumnjičenike navodno izvještavali o činjenicama utvrđenim policijskim izvidima te im pokazivali dokumente policije i drugih državnih tijela označene kao službena tajna.

"U jednom slučaju prijavljeni B.V. osobi protiv koje se vodila kriminalistička obrada predlagao je da u cilju olakšavanja svog položaja u predistražnom postupku napusti teritorij Republike Hrvatske", kaže se u priopćenju.

Dvojica policajaca se terete i da su novac od mita, kako bi ga prikrili, ulagali u nekretnine.

Kriminalističku obradu protiv njih je pokrenuo Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a u suradnji s zagrebačkom policijom i Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). Za vrijeme obrade osumnjičeni su smijenjeni s "rukovodećih radnih mjesta u PU zagrebačkoj" i raspoređeni na druga radna mjesta. Nedugo potom Z.K je otišao u prijevremenu mirovinu, a B.V. je na osobni zahtijev napustio posao u policiji, kažu u MUP-u.

Osim njih za primanje mita prijavljen je i umirovljeni policajac Davor Alviž (66), koji nije uhićen, pa tako niti priveden na sud.

Detalji prijava i potvrde identiteta nisu se mogle za sada dobiti u Državnom odvjetništvu i USKOK-u, a na zagrebačkom Županijskom sudu se doznaje da su dvojica uhićenih policajaca od 14,30 sati na saslušanju kod istražnog suca koji se bavi USKOK-ovim predmetima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara