Dvominutnom šutnjom odana počast žrtvama napada u Londonu

DVOMINUTNOM šutnjom u Europi u četvrtak je točno u 13.00 sati odana počast žrtvama terorističkih napada u Londonu, u kojima su 7. srpnja život izgubile najmanje 52 osobe.

Na poziv hrvatskog premijera Ive Sanadera u svim državnim tijelima državne i lokalne vlasti i drugim pravnim osobama RH odana je počast održavanjem dvominutne šutnje i prestanka rada.

U Londonu je na dvije minute zaustavljen promet i poslovanje na burzama a odgođeni su i letovi zrakoplova.

"London će se sjećati onih koji su poginuli i pokazati svoj prkos prema onima koji su htjeli terorom promijeniti duh našeg grada", rekao je uoči odavanja počasti londonski gradonačelnik Ken Livingstone. "London neće biti odvraćen od postizanja cilja - izgradnje tolerantnog, višerasnog i multikulturnog društva koje će pokazati svijetu kakva će biti budućnost", dodao je on.

Počast je odana i u svim tijelima EU

Rusija nije proglasila minutu šutnje u četvrtak u počast žrtvama atentata od prošlog tjedna u Londonu, za razliku od Europe.

"Nećemo proglasiti minutu šutnje", priopćio je ured Kremlja za odnose s javnošću, na pitanje AFP-a, ne htijući navesti razloge takve odluke.

Predsjednik vanjskoplitičkog odbora Dume (donji dom parlamenta) Konstantin Kosačev istaknuo je za moskovski radio Eho da svaka zemlja može odlučiti kako će izraziti sućut. Nakon otmice u Beslanu (Sjeverni Kavkaz) u rujnu 2004. nije bilo "jedinstvenog izražavanja sućuti" u Europi, podsjetio je.

Stalno vijeće OESS-a odalo počast žrtvama u Londonu

Minutom šutnje u počast žrtvama terorističkih napada u Londonu i žrtvama masakra u Srebrenici počelo je u četvrtak u Beču zasjedanje Stalnog vijeća OESSa na kojem je sudjelovao i glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo povećati kolektivnu odgovornost u borbi protiv terorizma za koji se ne zna gdje će se i kada dogoditi", rekao je Davis i osudio terorističke napade u Londonu. Pozvao je države OESS-a na još čvršću suradnju s Vijećem Europe "kako bi Europa postala još sigurnije mjesto za buduće generacije".

Također je kazao da su sve europske države članice Vijeća Europe osim Bjelorusije za koju je naglasio da mora prihvatiti principe vladavine prava, demokracije, poštivanja ljudskih prava kao i otvorenu suradnju ako želi postati članicom Vijeća Europe.

Glede suradnje OESS-a i Vijeća Europe Davis je ukazao na četiri prioriteta - jačanje borbe protiv terorizma, zaštitu ljudskih prava i manjina, borbu protiv svih oblika kriminala, netrpeljivosti te promociju tolerancije.

Poslije podne u sjedištu OESS-a u Beču, u dvorcu Hofburg počinje dvodnevna rasprava o ljudskim pravima i borbi protiv terorizma, u organizaciji OESS-ovog ureda za razvitak demokracije i ljudskih prava (ODIHR). Sudjelovat će predstavnici i stručnjaci vlada 55 država članica OESS-a kao i predstavnici nevladinih organizacija.

Članovi Vlade dvominutnom šutnjom odali počast žrtvama u Londonu

Dvominutnom šutnjom članovi hrvatske Vlade odali su danas počast žrtvama prošlotjednog terorističkog napada u Londonu.

Vlada se time u odavanju počasti pridružila zemljama članicama EU.

Kolegama ministrima na današnjoj se Vladinoj sjednici predstavio novi ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, zahvalivši premijeru na ukazanom mu povjerenju.

Primio sam veliku, časnu i nadasve odgovornu dužnost, svjestan sam svih problema i vjerujem da ću radom i rezultatima opravdati ukazano povjerenje, rekao je Kirin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara