DVORAC VERSAILLES OBNAVLJA MERKURIJEV STROP

U dvorcu Versailles, nedaleko od Pariza, obnavlja se "Merkurijev strop" u dvorani Kraljičinih plemića, koji je u XVII. stoljeću oslikao Michel II. Corneille, priopćeno je ovih dana iz dvorca. L

U pothvatu koji traje gotovo godinu dana, sudjelovalo je jedanaest restauratora, među kojima i talijanski majstori, a vrijednost radova je 480.000 eura, od čega su polovicu osigurali donatori.

U dvorani Plemića francuske su kraljice primale službene posjete. Na stropu su ukrasi i prizori posvećeni bogu Merkuriju i junacima grčke mitologije.

Dvorana, djelo Michela II. Corneillea (1642.-1708.) koji je bio učenik svojeg oca Michela I. Corneillea s nadimkom Stariji i slikara Le Bruna i Mignarda, nije se značajnije obnavljala od Drugog svjetskog rata i bila je u lošem stanju.

Talijanski su restauratori primijenili novi postupak koji omogućuje novo skidanje, bez oštećenja boje.

Dvorac Versailles, koji iza zabavnog parka Euro Disney (istočno od Pariza) privlači najveći broj turista u u Europi, posjeti tri milijuna osoba u godini (od čega 80 posto stranaca), a deset milijuna posjeti dvorac zajedno s vrtovima.

Obnova te dvorane dio je šireg programa vrijednog 390 milijuna eura koji će trajati sedamnaest godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara