DVORAC VERSAILLES OBNAVLJA MERKURIJEV STROP

U dvorcu Versailles, nedaleko od Pariza, obnavlja se "Merkurijev strop" u dvorani Kraljičinih plemića, koji je u XVII. stoljeću oslikao Michel II. Corneille, priopćeno je ovih dana iz dvorca. L

U pothvatu koji traje gotovo godinu dana, sudjelovalo je jedanaest restauratora, među kojima i talijanski majstori, a vrijednost radova je 480.000 eura, od čega su polovicu osigurali donatori.

U dvorani Plemića francuske su kraljice primale službene posjete. Na stropu su ukrasi i prizori posvećeni bogu Merkuriju i junacima grčke mitologije.

Dvorana, djelo Michela II. Corneillea (1642.-1708.) koji je bio učenik svojeg oca Michela I. Corneillea s nadimkom Stariji i slikara Le Bruna i Mignarda, nije se značajnije obnavljala od Drugog svjetskog rata i bila je u lošem stanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski su restauratori primijenili novi postupak koji omogućuje novo skidanje, bez oštećenja boje.

Dvorac Versailles, koji iza zabavnog parka Euro Disney (istočno od Pariza) privlači najveći broj turista u u Europi, posjeti tri milijuna osoba u godini (od čega 80 posto stranaca), a deset milijuna posjeti dvorac zajedno s vrtovima.

Obnova te dvorane dio je šireg programa vrijednog 390 milijuna eura koji će trajati sedamnaest godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara