DZS potvrdio: U prvom kvartalu BDP pao za 2,5 posto

Tekst: H.A.
Foto:

BRUTO domaći proizvod u prvom kvartalu 2010. godine pao je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čime je potvrđena procjena Državnog zavoda za statistiku objavljena prije mjesec dana.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će danas to komentirati premijerka i ministar financija. Naime, iako se radi o nešto većem padu od očekivanog, Jadranka Kosor prije mjesec dana, kada je čula za procjenu pada BDP-a, bila je puna optimizma. Ona, naime, i u padu BDP-a vidi znakove izlaska iz krize te objašnjava kako je ovo najmanji zabilježeni pad otkad smo ušli u krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, BDP je prošle godine realno pao za 5,8 posto, a najveći pad zabilježen je upravo u prvom kvartalu. Pad BDP-a tada je iznosio 6,7 posto. "Ova procjena nam daje za pravo tvrditi da ćemo do kraja godine imati pozitivne rezultate, ali samo ako predviđene mjere provedemo bez straha i zadrške", kaže Kosorica.

Za ministra financija Ivana Šukera pad BDP-a od 2,5 posto nije bio ništa neočekivano, baš suprotno. "To je čak i manji pad od onog koji su najavljivali mnogi analitičari", rekao je prije mjesec dana Šuker koji je pad BDP-a od 2,5 posto opisao kao "ohrabrujući".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara