Ebadi upozorava na loše posljedice eventualnog napada na Iran

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., iranska odvjetnica Shirin Ebadi u utorak je u kolumni objavljenoj u New York Timesu upozorila kako bi eventualni američki vojni napad na njezinu domovinu za sve Irance angažirane na obrani ljudskih prava bio "apsolutna katastrofa".

"Za iranske borce za ljudska prava, mogućnost vojnog napada na Iran predstavljala bi apsolutnu katastrofu kada je riječ o njihovoj stvari", napisala je Ebadi u kolumni što ju je supotpisao posebni izaslanik Human Rights Watcha za Iran Hadi Ghaemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priznajući da je, kada je riječ o ljudskim pravima, situacija u Iranu "daleko od idealne", Ebadi i Ghaemi su istaknuli kako unatoč tomu "iransko društvo ne želi šutjeti" te da su organizacije za obranu ljudskih prava u toj zemlji vrlo aktivne. No, "prijetnja vojnom intervencijom izvana bila bi izlika nekima da se riješe tih organizacija te onemoguće njihov daljnji razvoj". Poštivanje ljudskih prava "ne može se postići silom ili utjecajem strane vojske" zaključuju potpisnici kolumne.

(Hina) xmh ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara