eBay u problemima zbog Breivika: Ključne sastojke za eksploziv kupovao je bez problema

eBay u problemima zbog Breivika: Ključne sastojke za eksploziv kupovao je bez problema

Foto: AFP

NORVEŠKI monstrum Anders Breivik bez problema je kupovao ključne kemikalije za izradu eksploziva preko eBaya, prenosi The Sunday Telegraph.

Istražitelji su preko njegovog računala došli do nekoliko tisuća online-transakcija koje je obavio u zadnjih sedam mjeseci, iz kojih se jasno vidi da je koristio eBay za kupovinu sumpora, ključnog sastojka za bombu koja je eksplodirala u Oslu i ubila osmero ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preko eBaya je u tom razdoblju nabavio i "hamzat" odijelo koje se koristi kod pandemija i zaraza te veliki respirator koji pokriva cijelo lice. Iako je britanski tisak neizravno prozvao najveću svjetsku tvrtku za internetsku kupovinu, iz eBaya nisu željeli odgovarati direktno Sunday Telegraphu, nego su izdali priopćenje.

"Duboko smo pogođeni nedavnim događajima u Oslu, naše misli su sa žrtvama i obiteljima onih koji su stradali u tom strašnom zločinu. eBay i PayPal posluju po postojećim zakonima diljem svijeta i trenutno surađujemo s Norveškom u istrazi koju provodi", stoji u priopćenju.

U svom poremećenom manifestu na 1500 stranica Breivik je na više mjesta spomenuo eBay, a mediji sumnjaju da je imao više otvorenih računa. Breivik je otkrio da eBay često ne uspijeva navrijeme zaustaviti kupovinu opasnih proizvoda koji bi se mogli koristiti za izradu ubojitog oružja i za terorističke napade. "eBay je tvoj prijatelj", napisao je Breivik, i time možda najviše naštetio uspješnoj kompaniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara