Economist: Zbog organiziranog kriminala i stabilnosti Balkana Hrvatska u EU oko 2010.

U POSEBNOM izvještaju ovotjednog izdanja tjednika "The Economist", posvećenog proširenju Europske unije, spominje se kako se hrvatski ulazak u Uniju očekuje "oko 2010. godine". 

Jedan od najuglednijih časopisa na svijetu očigledno nije drastično promijenio svoje stajalište o Hrvatskoj kao o "gnjecavom dnu Europe" pa i u ovom izvještaju spominje "organizirani kriminal", ali pokrenuti procesi su nezaustavljivi.

"Proces proširenja je spor, s obzirom da su lakši slučajevi već ušli u Uniju. Hrvatska nije spremna pridružiti se, ne samo zbog organiziranog kriminala, nego i zato što EU želi stabilizirati zapadni Balkan. Tako da će ući oko 2010.", piše u Economistu.

Kolekcija od devet članaka prvenstveno je namijenjena zalaganju oko primanja Turske, Economistove miljenice među narodima Europe, u članstvo najjače organizacije na kontinentu. Ipak, i Hrvatska je, u paketu s ostalim balkanskim narodima, dobila svoje mjesto u jednom odlomku. 

Pišući o potrebi stabiliziranja Balkana, Economist tvrdi: "Iz istog razloga, svi žele ohrabriti Makedoniju, BiH, Crnu Goru i Albaniju na putu prema članstvu (Albanija je već poduzela neke korake)."

"Što se tiče Srbije, ona mora odlučiti želi li nastaviti na demokratskom putu ili krenuti prema samonametnutoj izolaciji, kažu službenici. Ovisno o tom izboru, status kandidata mogla bi dobiti brzo ili bi taj proces mogao potrajati godinama", stoji dalje u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Economist također piše kako je EU pogriješila kad je Rumunjskoj i Bugarskoj dala predodređeni datum ulaska, čime je oslabila svoju pregovaračku poziciju. Time je naučena lekcija pa su novi kandidati dobili snažniji tretman.

Hrvatska se izrijekom spominje na još nekoliko mjesta u izvještaju. U jednom od članaka piše kako će "buduće članstvo Hrvatske, Srbije i drugih zemalja čije su vlade službeno vezane s te dvije države ovisiti o punoj suradnji s tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji"

Na drugom mjestu, u kom se piše o mogućim problemima koje bi Turska mogla imati pri ulasku, stoji kako "Francuska zbog jedne klauzule svog ustava nakon hrvatskog ulaska mora održati referendum prije nego primi neku drugu državu u članstvo".

Economist je, dakle, opisao hrvatski ulazak kao sigurnu stvar. Nejasno je, doduše, odakle im 2010. kao godina "oko koje" će Hrvatska ući u EU. Vezanost Hrvatske uz ostale zemlje Balkana, što Economist dobro uočava, već jest kamen oko vrata hrvatskog ulaska, i za očekivati je da će taj ulazak usporiti.

Hrvatska je tako u gotovo jednakoj mjeri ovisna o usklađivanju svojih zakona s acquisom, kao i približavanju ostatka regije standardima civilizacije. Uzevši u obzir trenutno stanje, za očekivati je da će stanje u regiji usporiti hrvatski ulazak, te se 2010. čini kao vrlo optimistična procjena, ali ako uzmemo u obzir da je Economist na karti Europe zamijenio Sloveniju i Slovačku, vidi se koliko su im važne ovdašnje zemlje.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara