Edwards: Borit ćemo se za svaki glas

Edwards: Borit ćemo se za svaki glas
DEMOKRATSKI potpredsjednički kandidat John Edwards izjavio je u srijedu, nakon zatvaranja birališta u Sjedinjenim Državama, da će se njegova stranka "boriti za svaki glas na ovim izborima", čime je dao naznačiti da se demokrati još uvijek nadaju pobjedi, iako je aktualni predsjednik George W. Bush nadomak reizboru.

"Predsjednički kandidat John Kerry i ja obećali smo američkom narodu da se na ovim izborima broji svaki glas i da će svaki glas biti prebrojen. Toga obećanja ćemo se držati", rekao je Edwards u kratkom obraćanju pristašama. Bilo je to prvi javni nastup nekog od kandidata nakon što su počeli stizati rezultati.

Prema izlaznim anketama i nakon većeg dijela prebrojanih glasova, poznato je da je aktualni predsjednik George W. Bush osvojio 27 država s ukupno 249 elektorskih glasova. Kerry je pobijedio u 18 država i D.C.-u što mu je donijelo potporu 242 elektora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključna za konačnu pobjedu bit će savezna država Ohio koja nosi 20 glasova u izbornom kolegiju. Dvije američke televizijske mreže Fox i NBC tu su državu već pripisale Bushu, ali su je CNN, CBS i ABC stavile u rubriku "neizvjesno". Nakon što je prebrojano 98 posto glasova, Bush u Ohiou ima 140.000 glasova prednosti (odnosno 51-49 u postocima). Međutim, u toj se državi očekuje oko 250.000 glasova odsutnih i provizornih birača (ovi potonji su birači koji nisu bili na biračkim popisima, a pojavili su se na glasanju i registrirali se na licu mjesta, a za koje se tek naknadno utvrđuje jesu li imali pravo glasati), a pretpostavlja se da takvih više ima na demokratskoj strani. Prema izbornom zakonu te države, rok za prebrojavanje takvih glasova iznosi 11 dana i moguće je da konačni rezultati neće biti poznati prije isteka toga roka.

Ako osvojio Ohio, Bush će imati najmanje neriješen rezultat u izbornom kolegiju i u tom slučaju gotovo siguran reizbor u Kongresu s postojećom republikanskom većinom.

Osim te države, rezultati još nisu proglašeni u Nevadi, Iowi, New Mexicu i Wisconsinu. Bush ima vodstvo u Iowi i New Mexicu i ako takva tendencija ostane do kraja, aktualni će predsjednik pobijediti omjerom 281-257 glasova u izbornom kolegiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara