EGIPAT I EU OSUDILI UBOJSTVO HAMASOVA ČELNIKA

Egipat je u nedjelju osudio izraelsko ubojstvo visokoga Hamasova dužnosnika Abdulaha Kawasmea na Zapadnoj obali te Izraelce i Palestince pozvao da počnu primjenjivati nedavno prihvaćene mirovne smjernice, a istodobno je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio nezadovoljstvo tim izraelskim potezom.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Maher razgovarao je s novinarima za gospodarskoga foruma u Jordanu, a uoči važnih razgovora o primjeni tzv. "roadmapa" koji će se ondje održati u nedjelju. Prema njegovim riječima, najnoviji izraelski potez šteti miru. "Postoji plan i moramo ga izvršavati. Jasno je da oni to ne čine", rekao je Maher.

Javier Solana, koji također boravi u Jordanu, složio se da nasilje ne vodi nikuda. "U ovom trenutku, kada su pregovori pred vratima, ovakvi potezi ničemu ne pridonose", rekao je.

Palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Šat ocijenio je Kawasmeovo ubojstvo "strašno negativnim događajem".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očevici kažu da su izraelske snage ubile Hamasova čelnika Abdullaha Kawasmea u subotu dok je iz auta išao prema hebronskoj džamiji, inače poznatoj kao jako Hamasovo uporište.

To se ubojstvo dogodilo u vrijeme kad se tzv. Kvartet mirovnih posrednika, iz Sjedinjenih Država, Europske unije, Rusije i Ujedinjenih naroda, sprema u nedjelju sastati u Jordanu i raspravljati kako spasiti mirovna nastojanja ugrožena dvotjednom eskalacijom nasilja.

U međuvremenu je izraelski premijer Ariel Sharon "zahvalio" svojim vojnicima uspješnoj operaciji u Hebronu, "koja je bila od vitalne važnosti za sigurnost građana Izraela".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara