Egipat održava razgovore s palestinskim militantnim skupinama

U POKUŠAJU da zaustavi samoubilačke napade protiv Izraela i udahne novi život zamrlom mirovnom procesu na Bliskom istoku, Egipat u tišini održava razgovore s čelnicima palestinskih militantnih skupina.

Strahujući da bi mogući rat protiv Iraka i pobjeda desnice na siječanjskim izborima u Izraelu mogli destabilizirati regiju, Egipat je udvostručio svoje mirovne napore i pokrenuo razgovore s ekstremističkim skupinama kojih se ranije klonio.

´Egipat želi pridobiti sve palestinske frakcije za prekid vatre s Izraelom. Palestinci se moraju jednoglasno obraćati svijetu, pokazati da su spremni na mirovne pregovore´, rekao je jedan izvor u egipatskoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastanci su isto tako dio američkog pritiska na Egipat, koji je ključni arapski saveznik SAD-a i najveći primatelj američke pomoći nakon Izraela. SAD želi da uoči planiranog rata protiv Iraka stabilizira regiju Bliskog istoka.

Premda se Egipat dugo vremena smatrao najvažnijim bliskoistočnim mirovnim posrednikom, analitičari tvrde da je njegov ugled mirotvorca ugrožen zbog nedostatka napretka u mirovnom procesu.

Isto tako, tvrdi se da Kairo nije uvijek ulazio u pregovore bez zadrške.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara