Egipat optužio Izrael za sabotiranje mirovnog procesa

EGIPAT je u ponedjeljak optužio Izrael da podriva mirovne napore time što ne prestaje ubijati palestinske čelnike i istknuo kako izraelska vlada nema "političke volje" za uspostavu mira.

Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmad Maher, koji sudjeluje na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Jordanu, u razgovoru za njemačku agenciju dpa rekao je kako "Izrael ne reagira pozitivno na napore za ponovnom uspostavom mira i pomirbe".

"Sad je sve u izraelskim rukama i ja pozivam (izraelskog premijera Ariela) Sharona da iskoristi priliku i zaustavi krvoproliće", rekao je Maher, govoreći o najnovijem ubojstvu, u subotu na Zapadnoj obali, čelnika Hamasa Abdullaha Qawasmija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, prema pisanju izraelskog dnevnika Yediota Ahronota u ponedjeljak, Sharon čini upravo suprotno i, očito kršeći međunarodni mirovni plan, namjerava dopustiti nastavak izgradnje židovskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

"Oni (naseljenici) mogu graditi u naseljima, ali o tome ne bi smjeli naglas pričati i objavljivati na sva zvona svaki put kad dobiju građevnu dozvolu. Neka grade, ali neka ne pričaju", citira izraelski dnevnik riječi koje je Sharon rekao na sastanku vlade u nedjelju.

Plan poznat kao "Mirovne smjernice" predviđa da Izrael trenutačno obustavi sve naseljeničke aktivnosti na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a to se odnosi i na gradnju objekata u postojećim naseljima.

U prvoj fazi plana Izrael bi također trebao ukloniti 60-ak novih naselja izgrađenih nakon Sharonova dolaska na vlast u ožujku 2001. Izrael ih je dosad nevoljko uklonio desetak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara