Egipat svog kontroverznog nobelovca pokopao uz državne počasti, ali daleko od javnosti

U KAIRU je svečano pokopan Naguib Mahfouz, ugledni pisac koji je 1988. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost te bio jedina osoba iz arapskog svijeta koja se mogla hvaliti tim prestižnim priznanjem.

Priznanje je piscu, koji je jučer u 95. godini života preminuo od posljedica pada, odala i egipatska država organiziravši spektakularni pogreb uz najviše državne počasti. Njegov kovčeg je vukla kočija okružena desetinama vojnika u ceremonijalnim odorama, a za njom su hodali predsjednik Hosni Mubarak i njegov premijer Ahmed Nazif.

Međutim, pokušaji običnih građana da isprate svog omiljenog pisca i nacionalni ponos su propali zahvaljujući tisućama pripadnika sigurnosti koje su zakrčile glavne gradske ulice.

Nešto ranije tijekom dana je održana skromna ceremonija u kairskoj džamiji Al-Hussein, nedaleko od mjesta gdje se odvija većina njegovih pripovjetki i romana. Njoj je bilo nazočno samo nekoliko desetaka ljudi, dok je u džamiju, prkoseći strogim mjerama sigurnosti, pokušalo ući nekoliko osoba nazivajući ga nevjernikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za velike mjere sigurnosti jest Mahfouzov roman "Djeca Gebelawija" iz 1959. godine u kojoj se na alegorijski način tri velike monoteističke religije - judaizam, kršćanstvo i islam - suprotstavljaju modernom svijetu znanosti. U konzervativnim krugovima u Egiptu je knjiga shvaćena kao napad na islam, te je dugo bila predmetom državne zabrane.

Mahfouz je također izazivao kontroverze u arapskom i islamskom svijetu zbog svoje podrške Sadatovom mirovnom sporazumu s Izraelom, kao i zalaganjem za veća prava žena. Godine 1994. teško je ranjen u pokušaju atentata od strane islamskih ekstremista, te je ostatak života morao provesti okružen tjelohraniteljima.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara