Egipat želi vratiti svoje umjetnine

EGIPAT traži od Britanaca barem privremeni povrat rozetskog kamena, a od Nijemaca konačni povrat Nefertitina poprsja, u sklopu velike kampanje povrata svojih umjetnina.

U prigodi stote obljetnice Egipatskog muzeja koja je obilježena u prosincu prošle godine, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za umjetnine Zahi Hawass priopćio je egiptolozima diljem svijeta da će "u Egipat vratiti sve ukradene umjetnine".

"Nadam se da ćemo sljedeće godine moći organizirati izložbu ukradenih predmeta", kazao je.

Hawass traži da se Egiptu "na tri mjeseca" vrati rozetski kamen, glasoviti bazaltni blok koji se čuva u britanskom muzeju, pomoću kojega je Jean-Francois Champolion dešifrirao hijeroglifsko pismo.

Međutim, ne traži stalni povrat kamena, jer u doba kada je odvezen u Veliku Britaniju, 1801., "nije bilo zakona o zabrani iznošenja umjetnina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Britanski tisak ipak piše da se Britanci plaše da se dragocjeni kamen možda više nikad neće vratiti u London.

Hawass je i od Egipatskog muzeja u Berlinu zatražio povrat glasovitog poprsja kraljice Nefertiti: "Tražimo da nam se vrati taj kip koji je tajno iznesen iz zemlje".

Prema mišljenju egipatskog egiptologa Mohameda Saleha, bista koja potječe iz 1.372 godine prije Krista, a otkrivena je u 19. stoljeću, dovezena je u Njemačku početkom 20. stoljeća na temelju zakona po kojemu je istraživač mogao zadržati polovicu nađenih predmeta.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara