Egipatski kapetan nije mogao pomoći nakon nesreće trajekta

KAPETAN egipatskog broda, koji je čuo pozive u pomoć nakon potonuća egipatskog trajekta u Crvenom moru prošlog tjedna, rekao je da nije odgovorio na njih jer se bojao da bi i njegov putnički brod mogao potonuti ako bi se okrenuo po lošim vremenskim uvjetima kakvi su vladali.

Trajekt Al Salam 98 potonuo je u petak a više od tisuću ljudi je poginulo ili nestalo. Dužnosnici ispituju izvješća da Saint Catherine, trajekt u vlasništvu iste tvrtke, nije odgovorio na pozive u pomoć.

"Donio sam odluku da se ne vratim kako bi zaštitio 1800 putnika koji su bili sa mnom na Saint Catherini iz straha da bih mogao prevrnuti brod pri okretanju", rekao je kapetan Salah Gomma državnom dnevnom listu al-Ahram koji je u utorak objavio njegova objašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Salah Gomma je rekao da ga je loše vrijeme s velikim valovima i snažnim vjetrovima navelo da ne odgovori na pozive za pomoć od drugog časnika Al Salama 98 koji ga je iz čamca za spašavanje obavijestio da je brod potonuo.

"Bilo je moguće da se dogode dvije nesreće i da se Saint Catherine također prevrne", rekao je dodavši da je poslao poziv u pomoć drugim brodovima u području.

Al Salam, 38 godina star trajekt, prevozio je 1414 osoba a samo je 388 spašeno. Obitelji žrtava kritizirale su vladu za to što nije brže odgovorila na nesreću broda i okrivile brodarsku tvrtku za uporabu starog broda.

Egipatska vlada je rekla da je do ponedjeljka navečer nađeno 244 tijela. Glasnogovornica vlade Magdy Rady priopćila je da je u utorak nađeno još 85 do 87 tijela te je tako broj nađenih tijela najmanje 329 a gotovo 700 osoba je nestalo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara