Egipatski revolucionari učili od Srba koji su srušili Miloševića

Ilustracija: AFP

EGIPATSKI prosvjednici učili su o nenasilnim prosvjedima od srpske skupine "Otpor", koja je 2000. masovnim izlaskom na beogradske ulice otjerala Slobodana Miloševića. Kako prenosi New York Times u razgovoru s vođom egipatske organizacije "6. travnja" Ahmedom Maherom, upravo su im "otporaši" otkrili kako ići u rušenje omraženih diktatora, proširiti dobar glas o sebi, a ne zaplesti se u fizičke obračune.

"Sretali smo proteklih godina aktiviste iz Irana, Egipta i Tunisa, naša organizacija Centar za primijenjenu nenasilnu akciju radila je s aktivistima iz gotovo svih zemalja Bliskog istoka, izjavio je Blicu nekadašnji šef "Otpora" Srđa Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa okupljena oko "Otpora" snimila je i film "Rušenje diktatora" koji se potom počeo masovno prikazivati na kućnim projekcijama aktivista širom svijeta, kao i knjiga "Nenasilna borba u 50 koraka". Otkad je prevedena na arapski i farsi (iranski) knjiga je imala nekoliko desetaka tisuća skidanja s interneta, pa se slobodno može reći da istočni susjedi imaju barem malu zaslugu u revolucijama koje su zadnjih mjeseci zahvatile arapski svijet.

Popoviću ipak neki zamjeraju da preuveličava utjecaj "Otpora" u rušenju Miloševića, odnosno da bi balkanski krvnik otišao pod pritiskom stranih sila, sve i da se "Otpor" nikad nije pojavio. Popović, osim što instruira revolucionare širom svijeta, danas ima funkciju Tadićevog savjetnika za ekologiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara