Egipćanin koji bi palio židovske knjige želi voditi UNESCO

Egipćanin koji bi palio židovske knjige želi voditi UNESCO

Tekst: I.Ka.
Foto: faroukhosny.com

EGIPATSKI ministar kulture Faruk Hosni koji je jednom prilikom izjavio kako će spaljivati izraelske knjige, kandidirao se za čelnika UN-ove agencije za kulturu. Svojom izjavom izazvao je gnjev i srdžbu francuskih intelektualaca i židovskih organizacija kojima su se prije prvog kruga glasovanja pridružili i aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom prošle godine Hosni se ispričao zbog izjave koju je uputio jednom parlamentarnom zastupniku koji ga je lani napao zbog postojanja izraelskih knjiga u egipatskim knjižnicama, prenosi Reuters. Ministar kulture odgovorio mu je: "Spalimo te knjige. Ako ih uopće ima, ja ću ih prvi spaliti."

Glavni tajnik organizacije Novinara bez granica Jean-Francois Julliard rekao je kako je teško zamisliti nekog kao što je Hosni na čelu UNESCO-a jer "ipak Hosni je ministar u zemlji u kojoj se ne poštuje sloboda govora, pogotovo ne sloboda govora na internetu". Egipatsko izoslanstvo priopćilo je kako Hosni neće ništa komentirati dok ne prođe glasovanje, a i UNESCO je također odbio dati bilo kakav komentar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara