EIFFELOV TORANJ ZATVOREN ZBOG ŠTRAJKA

Eiffelov toranj zatvoren je za turiste od 15 sati u srijedu zbog štrajka, doznaje se u srijedu od uprave i osoblja najpoznatijeg pariškog spomenika.

Osoblje, kako je objasnio tajnik uprave Joaquim Suarez, brine zbog posljedica koje bi mogao izazvati istek koncesije koju je tvrtki za upravljanje Eiffelovim tornjem (SNTE) dala gradska uprava Pariza, vlasnik terena i zgrade.

Tvrtka SNTE, koja upošljava 250 osoba, u mješovitom je vlasništvu pariške gradske uprave i tvrtke SAGI, koja je i sama u mješovitom javno-privatnom vlasništvu.

Toranj trenutno posjećuje oko 15.000 ljudi dnevno, a u razdoblju najveće posjećenosti, poput kolovoza, ta se brojka udvostručuje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najposjećeniji spomenik na svijetu za koji se plaća ulaz, s oko šest milijuna prodanih ulaznica godišnje, Eiffelov toranj otvoren je 365 dana u godini. Prethodni štrajk osoblja Tornja bio je 1998. godine, vezano uz pregovore o 35-satnom radnom tjednu, objavila je uprava.

Toranj je u dvije godine podigao Gustave Eiffel, a otvoren je 1889. godine povodom Svjetske izložbe kojom se slavila 100. obljetnica Francuske revolucije.

(Hina) xbnš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara