Einsteinovo pismo: Bog je produkt ljudske slabosti

U PISMU njemačkom filozofu Eric Gutkindu iz 1954. godine, proslavljeni znanstvenik Albert Einstein za Boga tvrdi kako je "produkt ljudske slabosti", dok za Bibliju kaže kako je to kolekcija "lijepo ukrašenih dječjih legendi".

Pismo se u četvrtak treba pojaviti na aukciji u Londonu, pod pokroviteljstvom aukcijske kuće Bloomsbury Auctions. Očekuje se da će postići cijenu između 12.000 i 16.000 američkih dolara, prenosi cbcnews.ca.

"Riječ Bog za mene ne predstavlja ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti, a Biblija kolekciju lijepih, ali primitivnih poprilično djetinjastih legendi", piše u Einsteinovom pismu.

Kao židov dodaje kako je i "židovska religija inkarnacija najdjetinjastijih praznovjerja".

Einstein je bio pun dosjetki na račun religija

Mnogi su špekulirali o Einsteinovim religijskim i duhovnim uvjerenima. Neki su ukazali na njegovu izjavu kako se "Bog ne kocka sa svemirom", kao dokaz njegove vjere u Boga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne vjerujem u osobnog Boga i to nikad nisam poricao, već sam to jasno isticao. Ako u meni i postoji nešto što bi se okarakteriziralo kao religijsko, onda je to beskrajno divljenje strukturi svijeta, u onolikoj mjeri u kojoj ga naša znanost može otkriti", napisao je u pismu Einstein.

John Brooke, profesor znanosti i religije na oksfordskom sveučilištu, rekao je kako je Einstein vjerovao da "postoji određena vrsta inteligencije koja se pokazuje kroz prirodu, a to sigurno nije kršćanstvo ni judaizam".

"Kao mnogi znanstvenici u prošlosti, i on je bio pun dosjetki na račun religije, koje nisu uvijek bile konzistentne", dodao je Brooke.

Richard Caton iz Bloomsbury Auctionsa rekao je kako su potpuno sigurni u autentičnost pisma. Na aukciju ga je ponudio privatni trgovac.

B.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara