EK traži od članica povrat 162 milijuna eura pomoći za poljoprivredu

EUROPSKA komisija zatražila je od šest zemalja članica povrat ukupno 161,9 milijuna eura zbog propusta u sustavu isplate pomoći za poljoprivredu, priopćeno je u četvrtak u Bruxellesu.

Povrat novca zatražen je zbog neprimjerenih postupaka kontrole pomoći za poljoprivredu, koji nisu u skladu s odgovarajućim europskim propisima, ističu u Komisiji.

Zahtjev za povratom novca bit će upućen Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Portugalu i Velikoj Britaniji.

Tako će Pariz morati vratiti ukupno 85,81 milijuna eura zbog isplate pomoći za neobradivu zemlju, što naknadno nije sankcionirano, te zbog izostale kontrole projekata koji se financiraju zajmovima bez kolaterala.

Španjolska mora vratiti 33,36 milijuna eura zbog nedostataka u ključnom nadzoru upravljanja proizvodnim potencijalom u sektoru proizvodnje vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je dužna vratiti 9,41 milijuna eura zbog nepotpune provjere proizvoda koji se povlače iz prodaje i uništavaju te računovodstvenih propusta.

Od Grčke Komisija traži povrat 8,07 milijuna eura zbog neprecizne identifikacije parcela kojima se dodjeljuje pomoć i ostalih problema u isplati pomoći za razvoj ruralnih područja.

Velika Britanija trebala bi vratiti 2,39 milijuna eura zbog slabe kontrole kvalitete mliječnih proizvoda a Portugal zbog nedostataka u režimu isplate pomoći voćarskom i sektoru proizvodnje povrća.

"Ovaj je postupak od presudne važnosti kako bi se osigurala primjerena potrošnja novca poreznih obveznica i povrat svih nenamjenski potrošenih sredstava. Proteklih smo godina postigli ogroman napredak na području poboljšanja nadzora i želim osigurati nastavak tog procesa i u budućnosti", naglasila je povjerenica EU za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara