EK usvojila akcijske planove za jačanje suradnje sa susjedima

EUROPSKA komisija usvojila je u četvrtak akcijske planove za jačanje suradnje sa sedam susjednih zemalja, među kojima su Ukrajina i Izrael, koji će im omogućiti bolji pristup jedinstvenom europskom tržištu i sudjelovanje u nizu europskih programa.

Komisija je odobrila akcijske planove za jačanje suradnje s Ukrajinom, Moldovom, Izraelom, Palestinskim vlastima, Marokom, Tunisom i Jordanom.

Izrada sličnih akcijskih planova za Egipat, Libanon, Azerbajdžan, Armeniju i Gruziju bit će razmotrena u veljači 2005., kazala je povjerenica za vanjske odnose i politiku suradnje za susjedima Benita Ferrero-Waldner.

Akcijski planovi, istaknula je, trebali bi spriječiti nove podjele u Europi nakon proširenja.

Planovi Ukrajini, Moldovi, Izraelu, Palestinskim vlastima, Maroku, Tunisu i Jordanu ne nude perspektivu članstva u Europskoj uniji, ali je niti ne isključuju.

Ferrero-Waldner naglasila je da europska politika suradnje sa susjedima "nije politika proširenja". "Njome se ne prejudiciraju perspektive europskih zemalja koje bi, u jednom trenutku u budućnosti, mogle poželjeti kandidirati se za članstvo. No, ne nudi se ni perspektiva članstva", rekla je Ferrero-Waldner, a prenosi Le Monde.

Riječ je, naglasila je, o "konkretnoj ponudi" jačanja suradnje i "postupne integracije" u određene europske politike, programe i jedinstveno tržište, prenosi Agence Europe.

Stupanj integracije ovisit će isključivo o zemlji partneru i njezinoj spremnosti da preuzme europske vrijednosti i provede akcijski plan, naglasila je.

Konkretno, akcijski planovi vrsta su radnog programa za razdoblje od tri do pet godina, a razlikuju se od zemlje do zemlje.

Zajednička im je obveza usklađivanja zakonodavstva s europskim standardima, borba protiv terorizma, organiziranog kriminala i širenja oružja za masovno uništavanje. Zemlje partnere obvezuju i na suradnju u mirnom rješavanju regionalnih sukoba.

Nudi im se također mogućnost sudjelovanja u europskim programima na području zaštite okoliša, obrazovanja i istraživanja, energetike, prometa i komunikacija, te olakšani pristup jedinstvenom europskom tržištu od 450 milijuna potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Agence Europe, financijska potpora u početku će biti usmjeravana putem postojećih instrumenata, uglavnom Tacisa i Meda, a od 2007. Komisija je predložila osnivanje novog financijskog instrumenta (ENPI - European Neighbourhood and Partnership Instrument) koji će imati više sredstava.

Iz europskih izvora doznaje se da je Komisija predložila izdvajanje 14,9 milijardi eura za politiku suradnje sa susjedima, no nije poznato za koje razdoblje, prenosi Le Monde.

Agence Europe ističe da je s obzirom na aktualnu političku krizu osobito značajan trogodišnji akcijski plan s Ukrajinom, posebice u svjetlu nedavnih zahtjeva da se toj zemlji pruži istinska perspektiva članstva.

Europska komisija smatra da to zasad ne dolazi u obzir, no Europska unija podržava demokratski razvoj te zemlje, naglasila je Ferrero-Waldner.

Komisija je predložila da akcijski plan s Ukrajinom bude službeno usvojen (na Vijeću za suradnju EU-a i Ukrajine) čim se u toj zemlji provedu slobodni i pravedni izbori.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini ponavlja se 26. prosinca. Izbori od 21. studenoga poništeni su zbog niza nepravilnosti.

U akcijskom planu s Ukrajinom, EU "priznaje ukrajinske europske aspiracije i pozdravlja ukrajinski europski izbor". U gospodarskom dijelu, EU nudi mogućnost "razmatranja izvedivosti" zone slobodne trgovine između EU-a i Ukrajine, ali tek nakon što zemlja uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), prenosi Agence Europe.

Pregovori s Izraelom oko oružja za masovno uništavanje tjednima su odgađali usvajanje svih sedam akcijskih planova. Izraelska vlada plan je napokon prihvatila u srijedu, obvezujući se na pregovore o poštivanju međunarodnih normi o neširenju oružja za masovno uništavanje.

Izrael se obvezao i na jačanje političkog dijaloga s Europskom unijom te suradnju u rješavanju sukoba s Palestincima prema načelu stvaranja dviju država. Prema Ferrero-Waldner, Izrael nikada dosad nijednom partneru nije u pismenom obliku preuzeo takve obveze.

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica EU-a akcijske planove trebali bi odobriti na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, a potom moraju biti službeno prihvaćeni i na bilateralnim sastancima EU-a sa zemljama partnerima.

Europska politika suradnje sa susjedima (ENP) obuhvaća Alžir, Armeniju, Azerbajdžan, Bjelorusiju, Egipat, Gruziju, Izrael i Palestinske vlasti, Jordan, Libanon, Libiju, Moldovu, Maroko, Rusiju, Siriju, Tunis i Ukrajinu. Tri glavna cilja ENP-a su jačanje političke suradnje, suradnje na području sigurnosti i poticanje socijalnog i gospodarskog razvoja.

ENP ne uključuje kandidatske zemlje Hrvatsku, Tursku, Bugarsku i Rumunjsku, kao ni zemlje zapadnog Balkana koje su obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja (PSP), kojima je jasno kazano da imaju perspektivu članstva kada ispune potrebne uvjete.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara