Eko udruge traže da se zaustavi iskapanje šljunka iz Drave

Mreža nevladinih ekoudruga Dravska liga, Zelena akcija, Dravska federacija, DOPPSBirdlife Slovenija, Euronatur i WWF traži od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića da zaustavi provođenje plana iskapanja šljunka i pijeska iz korita rijeke Drave i zauzme se za očuvanje hrvatske prirodne baštine.

Udruge su to zatražile ponukane namjerama tog ministarstva da putem javnog natječaja objavljenog sredinom ožujka dodijeli koncesije za 20 iskapališta duž rijeke Drave u ukupnoj količini većoj od dva milijuna kubnih metara (ili 202.000 kamiona) šljunka i pijeska tijekom slijedeće tri do četiri godine.

U otvorenom pismu ministru eko-udruge upozoravaju da će to biti najveće iskapanje sedimenata iz korita rijeke Drave u tako kratkom vremenu što bi moglo dovesti do, kako ističu, opsežne devastacije okoliša uzduž rijeke uz granicu s Madžarskom i utjecati na Park prirode Kopački rit i područja predviđena za zaštitu u okviru mreže Natura 2000.

Također smatraju da je najnovijim natječajem za dodjelu koncesije za vađenje pijeska i šljunka prekršeno obećanje državnog tajnika vodnog gospodarstva Bože Galića da se vađenje šljunka neće nastaviti nakon što su lani u svibnju prekinuti radovi na vađenju šljunka iz Drave između Varaždina i slovenske državne granice.

Udruge se pitaju zašto ministarstvo dugoročno uništava prirodne resurse u regiji samo zbog kratkoročnog profita dobivenog iskapanjem i prodajom šljunka i pijeska po cijeni od 1,5 do 2 kune po kubičnom metru.

Napominju da je Drava već pogođena snažnom erozijom korita od gotovo dva metra i velikim gubitkom sedimenata te podsjećaju da Zakon o vodama ne dozvoljava iskapanje izvora koji nisu obnovljivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Smatraju da bi novi plan doveo do nepovratnog pogoršanja sadašnjeg ekološkog statusa Drave odnosno do nedostatka pitke vode, sušenja šuma i šteta u poljoprivrednoj proizvodni u cijeloj dravskoj regiji.

"Vaše ministarstvo time postaje odgovorno za povećanje štete što je okolišu i gospodarstvu nanosi snižavanje razine podzemnih voda", navode eko-udruge u pismu ministru Čobankoviću.

Također ističu da bi Ministarstvo što hitnije trebalo odrediti odgovarajuću strategiju za razvoj rijeka.

Suočene s novim planom iskapanja sedimenata iz Drave, eko-udruge navode da su o svemu obavijestili nacionalne i međunarodne institucije poput Dunavske konvencije i Europske komisije kako bi se, ističu, proveo odgovarajući monitoring hrvatskih napora u prilagođavanju europskim standardima očuvanja prirode.

Najavili su da će danas (petak, 1. travnja) pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva organizirati i protesnu akciju te kraći performance.

(Hina) xbdj ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara