Eko udruge: U Hrvatskoj legalno ubijaju ljude

POVODOM Međunarodnog dana voda, eko udruge su održale konferenciju u prostorijama Sabora te najavile da će do izbora svim strankama postaviti deset pitanja koja se tiču ekologije, jer stručnjaci o novom Zakonu o zaštiti okoliša smatraju da je katastrofalan i na strani kapitala i velikih zagađivača.

Ugostio ih je zastupnik PGS-a Ivo Banac, a na novinarsko pitanje zbog čega su, s obzirom da su nevladine organizacije, izabrali Sabor, odnosno regionalnu stranku za održavanje presice, Vjeran Piršić iz udruge Eko Kvarner je odgovorio da oni "jednostavno ne dobivaju dovoljno pozornosti kada sami organiziraju konferencije za novinare".

 "Problemi s ekologijom nastaju jer Vlada tvrdi da nema zagađenja u evidentnim slučajevima, kao što je ispuštanje nafte kod Siska, čak i kada se pojavila snimka naftne mrlje koju su snimili ribari. Studije za okoliš uredno govore da zagađenja nema, postrojenja poput INA-e koje kontinuirano ispušta nedozvoljene materijale normalno radi, reakcije na eko incidente su neprimjerene i nepravovremene, pogledajte slučaj Zdravka Martinovića, koji je jučer pokopan, a sanacija terena, tu govorim o Salonitu i Vranjicu, je jednostavno 'podmetanje problema podtepih'", rekao je Piršić, te naglasio da se podaci dobiveni istraživanjem štetnosti za okoliš skrivaju od udruga.

"Mi nismo protiv industrije, dapače, ako bude govora o zatvaranju postrojenja INA-e u Sisku, mi ćemo se usprotiviti, međutim, potrebno je zaštititi ljude od trovanja, pogotovo kancerogenim benzenom čija je koncentracija u Sisku veća 4 puta od dopuštene", rekoa je Danijel Pavlić iz Eko akcije, udruge iz Siska. On tvrdi da je nakon osnivanja udruge zagađenje smanjeno u tom gradu, što ukazuje na to da proizvođači svjesno truju ljude, te da znaju kako se zagađenje može ublažiti ali to ne čine.

"Protivimo se izgradnji regionalnog centra na krškom području jer on predstavlja izravnu prijetnju pitkoj vodi, a znamo da je Hrvatska na petom mjestu po količini pitke vode u Europi. Također apeliramo na kontrolu spaljivanja otpada, koji se u cementarama u Kaštelima koristi kao takozvano RDF gorivo", izjavio je Željko Šimunović iz udruge Eko 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Banac je podsjetio na stravične posljedice koje će imati izgradnja projekta "Gornji horizonti" na vodostaj Neretve, a o kojem će se raspravljati na sastanku Povjerenstva za vodno gospodarstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Upozorio je i na 33 oboljelih radnika tvornice azbesta iz Ploča, Plobest. Premijer Ivo Sanader jučer je na "aktualcu" najavio da će izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pronalascima inspekcije na području odlagališta azbestnog otpada, stići u Ministarstvo zaštite okoliša najkasnije danas.

Vlasta Petrač iz Udruge za promicanje ekologije i turizma upozorila je na stanje u Savskom Marofu, gdje se zbog Plivinog postrojenja svakodnevno širi nesnosan smrad, tzv. gorjak, koji se širi u blizini potoka gdje su izumrle životinjske vrste, a počela su i venuti drveća.

"Mi na sreću ili na žalost nemamo ni jedan smrtni slučaj koji bi ubrzao sprječavanje trovanja, kao što je bio slučaj Martinović u Karlovcu", rekla je Petrač.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara