Ekološka katastrofa u Pančevu

Ekološka katastrofa u Pančevu

SIRENE za kemijsku opasnost oglasile su se danas u Pančevu čak dva puta i to zbog povećane koncentracije benzena u zraku.

Još jutros preporučeno je stanovnicima tog srbijanskog grada da ne izlaze iz kuća bez velike potrebe, a roditelji su dobili naputak da dođu po djecu u školu i odvedu ih kućama. Nakon tog upozorenja Republička inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je Rafineriji nafte Pančevo i Petrokemiji, kao najvećim zagađivačima da odmah prekinu sve aktivnosti u tvornicama. Zanimljivo je u cijelom slučaju kako istraga još uvijek traje, no već su podnesene kaznene prijave.  

Prvi puta sirena je označila opasnost oko sedam sati ujutro kada je izmjereno koncentracija u zraku oko 100 mikrograma benzena po kubičnom metru. Sat i pol nakon toga označeno je kraj opasnosti, no ponovno oko deset označena je nova opasnost budući je izmjereno 115 mikrograma. Prema izjavi ministra za zaštitu životne sredine Srbije Saše Dragina, za B92, do ekološkog incidenta došlo je zbog kvara na električnoj mreži u Petrokemiji, iz koje se Rafinerija nafte Pančevo opskrbljuje strujom. "Tada je došlo do ispadanja svih rafinerijskih postrojenja iz pogona što je uzrokovalo zagađenje", kazao je ministar Dragin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ubrzo je demantiran od strane HIP Petrokemije koji su izdali priopćenje u kojem stoji kako prekid procesa uzrokovan nestankom struje nikako nije mogao dovesti do zagađenja.

"HIP-Petrokemiju Pančevo obišli su državni inspektori za zaštitu životne sredine, koji su izvršili inspekcijski nadzor, nakon čega je zaključeno kako HIP-Petrokemija nije odgovorna za incident", zaključuje se u priopćenju.

I.Ć.
Foto: mrtvo.pancevo.ws

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara