Ekonomska kriza u Japanu: Zatvaraju se tvornice, poskupljuje izvoz

Foto: AFP

TOYOTA i Nissan usporili su proizvodnju automobila u svih 20 japanskih pogona nakon razornog potresa u petak, a cijela japanska ekonomija klizi u recesiju zbog prirodne katastrofe, javlja britanski Guardian. Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, evakuirala je radnike iz dva svoja poduzeća u najpogođenijim regijama i još uvijek ne uspijeva doći do razorenih područja kako bi utvrdila razmjere štete. Toyotine tvornice godišnje proizvode do 420 tisuća malih vozila, uglavnom za izvoz. Ništa bolje nije ni u Hondi kojoj su od tri proizvodna pogona dva i dalje zatvorena.

Nije samo automobilska industrija izgubila milijune od potresa. Farmaceutski i prehrambeni divovi GlaxoSmithKline i Nestlé također su usporili proizvodnju u Japanu, dok je Sony objavio da su prekinuli rad u osam svojih tvornica. Tisuću Sonyjevih radnika u jednoj tvornici bilo jem prisiljeno obustaviti proizvodnju i popeti se na drugi kat pogona, nakon udara tsunamija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zemlji je od petka zatvoreno na stotine tvornica, a pravi razmjeri krize znat će se vrlo skoro, možda već danas. Naime, japanska narodna banka najavila je da će u gospodarstvo upumpati milijarde jena iz tzv. proračuna za potres, kako bi spriječila sunovrat trenutno krhke nacionalne ekonomije.

Analitičari kažu da je prioritet Narodne banke omogućiti komercijalnim bankama "meke" kredite, kako bi ih osigurali da ne ostanu bez gotovine kad klijenti iz pogođenih područja krenu podizati štednju. Očekuje se da će središnja banka pustiti u promet više novca nego je uobičajeno kako bi zaustavila rast jena koji se od petka ne zaustavlja.

Japanske tvrtke i investitori ubrzano se rješavaju dolara i drugih stranih valuta, pripremajući se za obnovu domaće ekonomije što će podići vrijednost jena. To bi moglo poskupjeti izvoz svjetski poznatih japanskih brendova, od automobila do elektronike.

Ekonomski stratezi su napravili usporedbe sa zadnjih velikim potresom iz Kobea 1995. i na taj način predvidjeli kako će se oporavljati Japan. Kao što je ovog petka zabilježen drastičan pad Nikkei Indexa na azijskoj burzi, isto se dogodilo i nakon katastrofe u Kobeu, kad se Nikkei urušio za 8 posto u prvih pet dana nakon potresa. No, u narednih 10 dana doživio je uspon od 5 posto i nakon početnog urušavanja ekonomija je imala bolji rast nego što se prije potresa očekivalo za 1995. i 1996. Ionako radišni Japanci, očito će još više zapeti kako bi oporavili nacionalno gospodarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara