Ekskluzivna snimka: Uhićeni i odbačeni Damir Polančec u policijskoj marici

Ekskluzivna snimka: Uhićeni i odbačeni Damir Polančec u policijskoj marici

Tekst: S.C.H., Z.J., A.H., P.V., J.Š.
Foto: Index, Boris Kovačev, Vjekoslav Skledar, Karlo Eisenbeisser/ Cropix / Podravski list

Video: Index, RTL Televizija

DAMIR POLANČEC uhićen je zbog kupnje dionica TD-a Podravka te kreditiranja i poslovnog odnosa između Podravke, MOL-a i OTP banke, popodne je priopćilo Ravnateljstvo policije ne navodeći ime osumnjičenika već samo godinu rođenja. "Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje kako su prijavljeni (r. 1968., r. 1977. i r. 1967.) počinili kazneno djelo Zlouporaba položaja i ovlasti na način da su zlouporabivši svoj položaj i dane im ovlasti, te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, TD Podravka prouzročili znatnu štetu velikih razmjera", stoji u priopćenju policije.

Bivši potpredsjednik Vlade i smijenjeni ministar gospodarstva Damir Polančec jutros je oko sedam sati uhićen u svojem domu u Koprivnici, nakon čega je sproveden u policijske prostorije. Nekoliko sati kasnije vraćen je kući kako bi pokupio svoje stvari, a prilikom ulaska u policijski automobil, oko podneva, Damir Polančec je pred kamerama rekao: "Bumo se čuli". MUP ima rok od 24 sata (koji teče od jutros u 5 kad su mu pokucali na vrata) da ga privede u Uskok na ispitivanje. Nakon toga ga vode na Županijski sud gdje ga formalno mora ispitati istražni sudac, koji određuje mjeru pritvora.

Tijekom poslijepodneva Polančec je najprije priveden u Heinzlovu, a zatim je prebačen u Uskokovo sjedište u Gajevoj ulici. Nakon ispitivanja u sjedištu Uskoka Polančec je prepraćen u Jedinicu za zadržavanje na Oranicama, gdje će provesti noć. Anto Nobilo je novinarima kazao da je njegov klijent aktivno iznosio obranu, odnosno odgovarao na sva pitanja istražitelja, ali nije želio reći o čemu se točno razgovaralo niti je li Polančec negirao krivnju.

Uskok ima 48 sati od uhićenja da za Polančeca zatraži pritvor, što znači da će bivši potpredsjednik Vlade najvjerojatnije sutra biti izveden pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu koji mora donijeti odluku o pritvoru. Polančec je tijekom dana već bio na Oranicama, a doznajemo i da je davao iskaz bez prisutnosti svog odvjetnika Nobila.

Polančecovo je uhićenje Indexu potvrdio i glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Tijekom jutra policajci su obavili pretres Polančecove kuće i zaplijenili veću količinu dokumenata, ali i osobno i prijenosno računalo. Iz Polančecove kuće izneseno je nekoliko vreća dokaznog materijala. Oko 13.20 sati započeo je i pretres Polančecova zagrebačkog stana koji koristi njegova kći. Ispred stana u Zagrebu su Polančeca također dočekali novinari, ali niti tamo nije bio raspoložen za izjave.

U Zagrebu je istovremeno obavljen pretres ureda Zorana Markovića, kojeg će od Uskokovih optužbi za zlouporabu položaja prema Polančecovu nalogu braniti Rajko Čogurić.  Ministar pravosuđa Ivan Šimonović kaže da je Polančec, koliko je njemu poznato, uhićen zbog proširene istrage oko afere Podravka. Zbog istog je razloga uhićen i zagrebački odvjetnik Zoran Marković, a Šimonović nije želio potvrditi ni demantirati da je Marković radio za Hrvatsku vladu. Markovićev odvjetnički ured Marković&Plišo prošle je godine potpisao s Ministarstvom gospodarstva, u kojem je šefovao Polančec, ugovor o javnim uslugama "težak" milijun kuna. Istovremeno je to odvjetničko društvo poslovalo i s Hrvatskim šumama. "Ukoliko je Markovićev ured poslovao s Vladom, poslovi koji su se obavljali nisu bili u domeni pravosuđa", kaže Šimonović i poručuje da je u slučaju visokog profila poput Polančecova uhićenja vrlo važno izbjeći bilo kakve pritiske na pravosuđe. 

Odrekao ga se i HDZ

Na sjednici Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice jednoglasno je odlučeno da se Damir Polančec suspendira sa svih stranačkih dužnosti te da se protiv njega pokrene stegovni postupak", priopćeno je na službenim HDZ-ovim stranicama. Polančec je odmah izbrisan iz popisa članova Predsjedništva HDZ-a na službenim stranicama stranke.

> Tema: Afera Podravka

> Komentar Tomislava Klauškog: Na čija vrata će policija sad pokucati?

> Kako je Polančec podnio ostavku

> Političari o uhićenju Polančeca: "Očito je da se opasno približavaju i Sanaderu"

> Kosor: Danas ćemo razgovarati o izbacivanju Polančeca iz HDZ-a

> Ljubo Jurčić: Polančecovo uhićenje bit će šok za njegove prijatelje i kolege u Podravki

> Marinčev odvjetnik Miljević: Bilo je jasno da istraga ide prema uhićenju Polančeca!

> Otac Damira Polančeca: Ovo je šok za nas

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U sedam ujutro Polančec me obavijestio da je lišen slobode. Sat vremena prije započeo je pretres njegova stana zbog postojanja osnovane sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti", rekao je za Index Polančecov odvjetnik Nobilo, dodajući kako ne zna radi li se o Ini ili Podravci. "Sadržajno ne znam o čemu se radi, a on mi se sada više ne može javljati. Čekam poziv Uskoka gdje će Polančec biti saslušan", rekao nam je Nobilo.

"Tek kad vidimo o čemu se radi, znat ću što ćemo i kako dalje", dodao je.

Uhićen je i zagrebački odvjetnik Zoran Marković, na čiju je tvrtku Fima Ami varaždinska Fima prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke. Odvjetnik Zorana Markovića je nakon ispitivanja rekao kako se "njemu na teret stavlja kazneno djelo koje nije povezano s Damirom Polančecom", odnosno da se može reći da se radi o dva odvojena slučaja. Marković je negirao odgovornost za djela koja mu se stavljaju na teret.

Ispitana i Polančecova prijateljica

U sklopu istrage protiv Polančeca jutros je ispitana i Draženka Gačan, direktorica tvrtke FIA Energy i bliska prijateljica bivšeg ministra gospodarstva, ujedno članica HDZ-a. Gačan je s Polančecom navodno povezana i na poslovnom planu; početkom veljače je Polančec viđen u poslovnici njene tvrtke, a tada se nagađalo da traži posao.

Tvrtka Draženke Gačan dio je grupacije FIA koja se bavi nekretninama, vodom, turizmom, investicijskim fondovima, poljoprivredom, tjelesnom zaštitom, zaštitom u transportu novca i trgovanjem zemnim plinom.

Polančec je bio u Upravi Podravke od 2000. do veljače 2005., kada odlazi u Vladu na poziv bivšeg premijera Ive Sanadera. Od samog izbijanja afere Spice nagađalo se da je znao za pokušaj Podravkinih menadžera da kompanijinim novcem steknu vlasničku prevlast. Polančec je prvi privedeni član Predsjedništva HDZ-a koji bi mogao završiti u pritvoru. Od uhićenih članova Uprave Podravke ondje se još jedino nalazi bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak. Ostali osumnjičeni iz afere Podravka pušteni su da se brane sa slobode. Damir Polančec je u vladi Ive Sanadera bio zadužen za gospodarstvo te se sumnja da upravo on predstavlja ključnu kariku u aferama koje su tresle Vladu odbjeglog premijera Ive Sanadera. Uskok Polančeca tereti za više djela, pa i za posredovanje u izvlačenju 10 milijuna kuna iz Podravke preko križevačke tvrtke Gradec. Ne treba zaboraviti ni rezultate istrage mađarskih istražnih tijela koji su otkrili ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Podravka. Polančec je prema toj istrazi predao Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke.

Osim Podravke, aktualna je i istraga protiv Damira Polančeca zbog reflektora na stadionu u rodnom selu Đelekovcu. Polančec je osumnjičen da je poticao odgovorne osobe jednog građevinskog poduzeća iz Zagreba da lažno prikažu u svojim poslovnim knjigama da je firma PNP Commerce iz Koprivnice obavila radove za njihovo poduzeće. Na temelju tog lažnog dokumenta PNP Commerce je od zagrebačkog poduzeća dobio 354.205,04 kune.

Kredite za kupnju Podravke jamčili dobivanjem vlasništva u Ini

Pregovori između Podravke i OTP banke vodili su se paralelno s pregovorima između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini. Pregovore je u ime Vlade vodio Damir Polančec, a s njim je bio i odvjetnik Zoran Marković, direktor Fimine tvrtke na Malti, u kojoj je deponirano 10,64 posto Podravkinih dionica.

Polančec je u prvom ugovoru u ime Vlade MOL-u dao kontrolna upravljačka prava na temelju samo 47 posto vlasničkog udjela. Izvor kreditiranja akcije Spice bilo je MOL-ovih 34 milijuna eura deponiranih u OTP banku. Taj je novac stavljen baš u jeku pregovora MOL-a s Polančecom. OTP banka tada sa 34 milijuna kuna, koje su dali Fimi, zatvara prijašnji kredit od Merrill Lyncha kojim je varaždinska kuća kupila Podravkine dionice.

U drugom tajnom ugovoru se reguliraju odnosi između OTP-a, Podravke i MOL-a. Tim ugovorom Podravka garantira da će za kredit od 34 milijuna eura jamčiti ne samo svojim, nego i dionicama Ine.

Polančec predao Inu MOL-u u zamjenu za kredit za kupnju dionica Podravke

Prije nekoliko tjedana mađarska istražna tijela otkrila su ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Podravka. Tada se spekuliralo da je Polančec predao Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke. Upravo je Polančec zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su nakon toga dovršili Zdravko Šestak, bivši predsjednik Uprave Podravke, i Josip Pavlović, bivši član Uprave za financije.

Mađarska je istraga provedena na zahtjev DORH-a koji je tražio očitovanje vodstava OTP banke i MOL-a o izjavi iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Kako stoji u dokumentima mađarske istrage, Damir Polančec je od Uprave MOL-a tražio da ih savjetuje u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je na to pristao i postao Podravkin savjetnik, čime se jasno demantira Polančecova obrana da nije znao ni sudjelovao u pregovorima oko Podravkinih dionica.

Tijek događaja pratite na Indexu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara