EKSPLOZIJA METANA: 31 UKRAJINSKI RUDAR POGINUO

Najmanje je 31 rudar poginuo, a pet ih se u utorak navečer još uvijek smatra nestalim u rudniku ugljena u istočnoj Ukrajini, koji je dan prije uništila eksplozija plina koja je, kako drži državno tužiteljstvo, povezana s "nepoštovanjem sigurnosnih propisa".

Eksplozija se dogodila u ponedjeljak na dubini od 997 metara, u rudniku Krasnolimanska, u mjestu Rodinske, četrdesetak kilometara sjeverno od grada Donjecka, izjavio je za AFP službeni predstavnik ministarstva za izvanredna stanja Vasil Slovecki.

Od 48 rudara koji su u trenutku eksplozije bili u rudniku, 31 je pronađen mrtav, petorica se smatraju nestalim, a dvanaestorica su se neozlijeđena uspjela spasiti, izjavio je na mjestu događaja premijer Andrej Kljujev, kako prenosi agencija Interfax.

Jak požar koji je izbio nakon eksplozije još je harao u utorak navečer i otežavao posao spasiteljskoj ekipi, kazali su spasioci za AFP.

Požar po svoj prilici neće biti pod nadzorom prije četvrtka, predviđa vladino povjerenstvo zaduženo za svladavanje te katastrofe.

Državno je tužiteljstvo u utorak pokrenulo istragu o "nepoštovanju sigurnosnih propisa" u rudniku koji radi s dobitkom, a 2001. je bio poprište još jedne smrtonosne eksplozije (devetoro mrtvih).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurnosni propisi, napose u svezi s provjetravanjem, stalno su se kršili u tom rudniku", potvrdio je za AFP predsjednik Neovisnog rudarskog sindikata Mihajlo Volinec.

Ovo je najteža rudarska nesreća u Ukrajini od srpnja 2002., kada su u požaru poginula 33 rudara.

Ukrajinski rudnici u koje se nakon pada SSSR-a 1991. premalo ulaže i koji često imaju zastarjelu opremu, među najpogubnijima su u svijetu, s više od 250 mrtvih u prošloj godini. Od početka ove, poginulo je stotinjak rudara.

Ukrajinska država koja još kontrolira gotovo sve rudnike u zemlji, zadnjih je godina zatvorila mnoga okna koja je ocijenila neisplativim.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara