Eksplozije i dalje tresu Bagdad: Pred Irakom su turbulentni dani etničkih sukoba?

Foto: AFP

BOMBAŠKI napadi u Bagdadu ne prestaju. Nakon što je jutros iračku prijestolnicu zatreslo 14 eksplozija, predvečer su aktivirane još dvije bombe. Ukupno je danas od posljedica eksplozija poginulo 68 osoba, a najmanje njih 185 je ranjeno.

Riječ je o najžešćem napadu u zadnjih nekoliko mjeseci, a on dolazi samo nekoliko dana nakon povlačenja američkih trupa iz Iraka, ali i porasta političke netrpeljivosti između šijita i sunita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Još uvijek nije poznato tko stoji iza napada, jer nitko za njih nije službeno preuzeo odgovornost, ali analitičari smatraju kako samo Al Qaeda posjeduje kapacitete za koordinirani napad ovakvog intenziteta.

Podsjetimo, u ponedjeljak je izdan nalog za uhićenjem potpredsjednika Tariqa al-Hashemija, zbog sumnje u poticanje terorizma. Hashemi je najistaknutiji sunitski političar, a njegovi kolege odmah su zaprijetili bojkotom rada parlamenta i vlade, optužujući premijera Malikija, koji je šijit, da monopolizira vlast.

Da stvar bude još zanimljivija, Hashemija su na kraju skrili i zaštitili Kurdi sa sjevera zemlje, kojima je Maliki zaprijetio da ga predaju ili će snositi posljedice. Pred Irakom su očigledno turbulentni dani u kojim je realno očekivati nastavak sektarijanskih, odnosno etničkih sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara