Ekstremistički imam u Londonu proglašen krivim za poticanje ubojstva

47-GODIŠNJI muslimanski propovjednik iz Londona Abu Hamza al-Masri u utorak je na sudu proglašen krivim za poticanja na ubojstvo i rasnu mržnju.

Abu Hamza je rođen u Egiptu, a početkom 1980-ih je došao u Britaniju gdje je ženidbom dobio državljanstvom. Početkom 1990-ih se pridružio mudžahedinima u Afganistanu, gdje je izgubio ruku i oko.

Nakon napada 11. rujna je stekao veliki publicitet kao imam džamije u londonskom Finsbury Parku, gdje je propovijedao uvođenje šerijatskog prava u Velikoj Britaniji i slavio napade 11. rujna kao herojsko djelo. Godine 2003. mu je džamija oduzeta, ali je umjesto toga propovijedao na ulici pred tisućama vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abu Hamza je prošle godine uhićen na temelju zahtjeva američkih vlasti koje ga terete za pokušaj organiziranja terorističkih logora za obuku u Oregonu. Ubrzo nakon toga su i britanske vlasti podigle optužnicu zbog poticanja na ubojstva i rasnu mržnju.

Abu Hamzu je porota danas proglasila krivim po sedam od devet točaka optužnice. Optužba je prilikom suđenja tvrdila da je Abu Hamza u svojim propovijedima pozivao na ubijanje Židova i drugih ne-muslimana.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara