Ekstremno niske temperature u cijeloj Europi

Ekstremno niske temperature u cijeloj Europi

NOVI val arktičke hladnoće koji je od prošle noći zahvatio Europu spustio je temperaturu na rekordno niske vrijednosti, ometa normalan život na velikom dijelu kontinenta i odnosi sve više žrtava.

U Njemačkoj je noć na ponedjeljak prema meteorološkim službama najvjerojatnije bila najhladnija ove zime. U Bavarskoj je u Funtenseeu zabilježena temperatura od - 33,8 stupnja Celzija, a u istočnim dijelovima zemlje kretala se od - 27 stupnjeva do "umjerenih" - 20 stupnjeva u Berlinu.

U Saskoj-Anhaltu prošle su noći dvije osobe umrle od smrzavanja, starija žena koja je išla po poštu i i 48-godišnji muškarac nađen na polju.

Do jutra je novi val ledene zime stigao i do Francuske, Austrije, Mađarske i Grčke.

U Austriji su najniže temperature u nizini zabilježene na sjeveroistoku zemlje gdje je živa pala na manje od 20 stupnjeva ispod ništice.

U Beču je jutros bilo - 15 stupnjeva. U Alpama je bilo hladnije, na Aigenu u Gornjoj Štajerskoj temperatura je iznosila - 21 stupanj, a u St. Michaelu u Lungauu - 24 stupnja.

U Poljskoj koja bilježi temperature niže od - 30 stupnjeva je na jugoistoku došlo do potpunog zastoja javnog prijevoza zbog smrzavanja benzina odnosno otkazivanja elektronike. Samo je proteklog vikenda u Poljskoj od hladnoće umrla 21 osoba, čime se broj žrtava hladnoće ove zime popeo već na 150.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na sjeveru Grčke vladale su temperature oko ništice, a snijeg je padao i u dolinama. Vlasti su upozorile da će "ledene", za Grčku neuobičajene prilike potrajati do kraja tjedna.

U Mađarskoj su se temperature spustile na - 19 do - 11 stupnjeva, a sniježne oluje i zapusi prouzročili su velike probleme i zastoje u prometu diljem zemlje. Državni radio je javio kako su na sjeveroistoku zemlje pet sela ostala posve odsiječena od svijeta, ceste neprohodne, a javni promet u prekidu.

U Rumunjskoj su na sjeveroistoku zemlje dvije osobe u noći na ponedjeljak umrle od smrzavanja, dok su temperature pale na manje od - 25 stupnjeva Celzija. Veliki snijeg na sjeveru zemlje blokirao je promet, a pritisak plina u većem je dijelu zemlje opao za polovinu. U glavnom gradu temperatura je u ponedjeljak iznosila - 16 stupnjeva.

U Turskoj se temperatura u istočnim dijelovima zemlje spustila na ispod - 30 stupnjeva Celizja, oko 3.700 sela na sjeveru i istoku zemlje je odsiječeno od ostatka svijeta, većina ih je ostala bez struje. Prema raspoloživim podacima, preko vikenda su dvije osobe umrle od smrzavanja.

U Rusiji gdje je ova zima najhladnija od zime 1978/79 kad su temperature pale na - 38 stupnjeva Celzija, broj žrtava hladnoće raste. Agencije su javile da je tijekom vikenda samo u Moskvi umrlo sedmoro ljudi, a u cijeloj zemlji ih se smrznulo 50.

U ponedjeljak je oko 12 tisuć ljudi u Podolsku, južno od Moskve, ostalo bez grijanja, nakon što je puknuo glavni cjevovod za dovod vruće vode. Brutalno niske temperature okovale su Rusiju već sedmi dan za redom, a meteorolozi najavljuju da će potrajati i ovaj tjedan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara