Ekvadorski predsjednik proglasio izvanredno stanje u glavnom gradu

Ekvadorski predsjednik Lucio Gutierrez proglasio je u petak izvanredno stanje u glavnom gradu Quitou kako bi zaustavio prosvjede svojih protivnika i raspustio je Vrhovni sud. L

Odluku o raspuštanju Vrhovnog suda bivši je pukovnik Gutierrez objavio obraćajući se naciji putem televizije. To je drugi put u posljednja četiri mjeseca da je taj sud raspušten.

Gutierrez, iza kojega stoji vojni vrh, proglasio je izvanredno stanje u glavnom gradu, ograničivši pravo na javno okupljanje i prosvjede i omogućivši policiji da ulazi u domove građana bez sudskog naloga.

Proteklih dana tisuće je ljudi mirno prosvjedovali protiv vlade, tražeći smjenjivanje Gutierreza.

U prosincu prošle godine, provladina kongresna većina raspustila je raniji saziv Vrhovnog suda po nalogu Gutierreza koji je smatrao da mu suci nisu naklonjeni. Oporba ga je optužila da se ponaša kao diktator.

Prosvjedi su postali glasniji kada je novi provladin predsjednik Vrhovnog suda odbacio optužbe za korupciju protiv glavnog Gutierrezovog saveznika, Abdala Bucarama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD i Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost uplitanjem vlade u sudstvo.

U pokušaju da prekine krizu, Gutierrez je ponudio formiranje neovinsnog tijela koje bi imenovalo nove suce, no oporba je taj prijedlog odbacila.

Posljednje poteze Gutierreza oporbeni čelnik Xavier Sandoval, vođa Kršćansko-socijalne stranke, ocijenio je diktatorskim.

"On nas vodi u diktaturu, no mi ćemo ga zaustaviti tako što ćemo podržati prosvjede u Quitou", kazao je čelnik jedne od najjačih ekvadorskih stranaka.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara