El Baradei pozvao SAD da Iranu isporuči nuklearne reaktore, a Iran da ne obogaćuje uran

Čelnik UNove Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradei u petak je pozvao Sjedinjene Države da Iranu isporuče nuklearne reaktore i pozvao Teheran da proglasi moratorij na obogaćivanje urana na najmanje osam godina.

El Baradei je rekao da bi osam ili devet godina omogućilo Iranu da zasluži povjerenje međunarodne zajednice da je doista zainteresiran za nuklearnu energiju a ne nuklearna oružja.

Iranci tvrde da moraju razviti svoje kapacitete obogaćivanja urana jer im se ne može zajamčiti opskrba sirovinom za mirnodopski program proizvodnje nuklearne energije, rekao je El Baradei na skupu na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

"Odvojio bih pitanja korištenja nuklearne tehnologije za energiju i za proizvodnju oružja", rekao je. "Pozvao bih Sjedinjene Države da Iranu osiguraju reaktore a Iran bih pozvao da proglasi moratorij na obogaćivanje urana na najmanje osam ili devet godina", dok zemlja ne zasluži povjerenje ostatka svjetske zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanik SAD-a pri Ujedinjenim narodima John Bolton u petak je rekao kako očekuje da će se pitanje spornog iranskog nuklearnog programa iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a, no Bolton je napomenuo da se time neće nužno zaustaviti Iran u ostvarivanju njegovih nuklearnih ambicija.

"To će biti velik ispit za učinkovitost Vijeća sigurnosti u području širenja nuklearnog oružja. No ako Vijeće sigurnosti ne može riješiti problem kao što su iranske nuklearne težnje onda se morate pitati može li se uopće nositi s pitanjima nuklearnog širenja", rekao je Bolton.

(Hina) xakoz ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara