ElBaradei: Iransko nuklearno postrojenje gotovo dovršeno

ČELNIK Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je u ponedjeljak da je Iran skoro dovršio postrojenje za preradu urana, ali nije komentirao opetovane američke optužbe da je cilj iranskog nuklearnog programa razviti kapacitete za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Moje kolege i ja obišli smo nekoliko postrojenja, uključujući probno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu koje je gotovo spremno za uporabu, kao i mnogo veće postrojenje za obogaćivanje urana koje se još gradi u istom mjestu", rekao je ElBaradei.

Istom tehnologijom koja se koristi za proizvodnju goriva za nuklearne elektrane može se proizvesti i visoko obogaćeni materijal za nuklearnu bombu.

Iran, koji je američki predsjednik George W. Bush svrstao među tri zemlje "osovine zla", odbacuje američke optužbe da namjerava proizvoditi nuklearno oružje i tvrdi da mu je jedina namjera proizvoditi gorivo za nuklearnu elektranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ElBaradei je ponovio svoj poziv Iranu da potpiše "dodatni protokol" IAEA, koji bi omogućio potpuno slobodne i nenajavljene posjete inspektora njegovim nuklearnim instalacijama, kako bi odagnao sumnje glede njegovih nuklearnih ambicija.

(Hina) bcav rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara