Elbaradei zatražio više vremena za inspekcije u Iraku

JEDAN od dvojice vođa misija UN za razoružanje Iraka, Mohammed El-Baradei, u nedjelju je izjavio kako mu je potrebno još nekoliko mjeseci da bi mogao donijeti konačnu procjenu raspolaže li Irak nuklearnim naoružanjem.

Vođa tima stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u razgovoru za australsku Tv postaju Seven Network rekao je da rat protiv Iraka nije neizbježan i da ta zemlja još ima priliku pokazati svoju odlučnost u uništavanju svakog oružja za masovno uništenje.

´Kad se govori o području nuklearnog naoružanja, za vjerodostojan zaključak o tome ima li Irak ili nema program nuklearnog naoružanja trebat će nam dva do tri mjeseca... no hoće li Vijeće sigurnosti imati dovoljno strpljenja da nam to vrijeme omogući, o tome se upravo raspravlja´, rekao je ElBaradei.

SAD, Britanija i Španjolska u petak su podnijele nacrt rezolucije u kojem se od Iraka zahtijeva apsolutno pokoravanje svim zahtjevima za razoružanje do 17. ožujka, ili će se suočiti s ratom.

No taj prijedlog zasad nema ni približno dovoljnu podršku unutar 15-članog Vijeća sigurnosti, a prilikom glasovanja prijeti mu možda i dvostruki veto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara