ElBbadardei: Sjeverna Koreja može proizvesti plutonij za 6 mjeseci

DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei izjavio je da Sjeverna Koreja u roku od šest mjeseci može proizvesti značajne količine plutonija za nuklerano oružje ako su izvješća o ponovom pokretanju njezinih nuklearnih postrojenja istinita.

´New York Times´ je u petak izvijestio da su američki špijunski sateliti nad Sjevernom Korejom snimili kako kamioni prevoze gorive šipke za nuklearne reaktore.

El Baradei je novinarima izjavio kako nije vidio priču objavljenu u ´New York Timesu´ o premještanja goriva za nuklearne reaktore u Sjevernoj Koreji, ali je kazao kako je poznato da je Sjeverna Koreja namjeravala pokrenuti svoje nuklearno postrojenje u Yongbyonu.

´U roku od šest mjeseci mogli bi proizvesti značajne količine materijala, plutonija´, odgovorio je ElBareadei na pitanje o mogućnostima sjevernokorejskog postrojenja za preradu istrošenog nuklearnog goriva u kojem se proizvodi obogaćeni plutonij.

Pozivajući se na izjave američkih dužnosnika, NYT piše da je premještanje oko 8.000 gorivih šipki za reaktore izazvalo bojazan da se Sjeverna Koreja priprema za proizvodnju najmanje pet nuklearnih bojevih glava.

Obavještajni analitičari primjetili su u siječnju aktivnost u nuklearnom kompleksu Yongbyon, piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ElBaradei je zatražio od vijeća guvernera IAEA da potvrde izvješća o sjevernokorejskom nuklearnom programu pred Vijećem sigurnosti UN-a.

´Mi smo već iznijeli izvješće vijeću IAEA-e u kojem ga obavještavamo da Sjeverna Koreja ne poštuje svoje međunarodne obveze. Potrebno je da vijeće potvrdi taj zaključak´, kazao je El Baradei.

Istodobno je Sjeverna Koreja objavila da namjerava bojkotirati sastanak IAEA-e idućeg mjeseca.

´Pjongjang pesimistički gleda na aktivnosti ove organizacije i vjeruje da ona služi interesima SAD-a´, izjavio je sjevernokorejski veleposlanik u Moskvi Pak Ui Chun, a prenijela agencija Itar Tass.

´Sjeverna Koreja neće sudjelovati na hitnom sastanku´, dodao je misleći pritom na sastanak koji je sazvala IAEA, a koji bi se trebao održati u veljači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara