Elektroprivreda u Sarajevu bolja od onih u Mostaru i Trebinju

REVIZORSKO izvješće o poslovanju "Elektroprivrede Bosne i Hercegovine" (EP BiH) čije je sjedište u Sarajevu pokazalo je kako je ta tvrtka bila opterećena lošim upravljanjem i korupcijom dok su je vodili kadrovi odani Stranci demokratske akcije (SDA) ali i da se stanje počelo značajno poboljšavati otkako je prethodna federalna vlada koju su činile umjerene stranke postavila novu upravu.

Predstavljajući u četvrtak u Sarajevu izvješće o poslovanju EP BiH što ga je sačinio neovisni tim međunarodnih revizora, zamjenik visokog predstavnika za BiH Donald Hays kazao je novinarima kako su trenutačni gubici u ovom poduzeću sukladni međunarodnim standardima te da je i po brojnim drugim parametrima stanje ovdje mnogo bolje nego u elektroprivredama Republike Srpske i Herceg-Bosne.

"Za proteklih 18 mjeseci stanje je znatno poboljšano i poduzete su mjere kako bi se popravljalo upravljanje i onemogućila zloporabe", kazao je Hays. Revizori procjenjuju kako bi dodatnim poboljšanjima EP BiH ipak mogla osigurati povećanje godišnjih prihoda za oko 25 milijuna eura.

Takvo izvješće razlog je zbog kojega visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown u slučaju EP BiH nije posegnuo za mjerama poduzetim u slučaju revizije poslovanja elektroprivreda u Mostaru i Trebinju gdje je odmah smijenjeno cjelokupno poslovodstvo.

Generalnom direktoru EP BiH Enveru Kresi dan je rok od 90 dana da poduzme dodatne mjere kojima će se poboljšati poslovanje poduzeća te da o njima izvijesti vladu Federacije BiH.

Ashdown je ipak ocijenio kako postoji razlog za dodatno kažnjavanje Edhema Bičakčića, bivšeg direktora EP BiH i federalnog premijera. Bičakčić je zbog korupcije i zloporabe položaja već smijenjen s dužnosti direktora EP BiH u veljači 2001. godine no novom odlukom Ashdown mu je zabranio obavljanje bilo kakih poslova u svim javnim poduzećima u BiH.

Bičakčić je, kao i njegov neposredni naljednik u EP BiH Meho Obradović označen odgovornim za višemilijunske pronevjere. Obradovićev slučaj bit će posebno ispitan jer je utvrđeno kako je nenamjenski potrošio zajam od 75 tisuća eura kako bi sebi izgradio vilu u Sarajevu koju sada izdaje veleposlanstvu Malezije. Za njega je također utvrđeno kako je svom nogometnom klubu "Sarajevu" iz sredstava EP BiH dodijelio više od pola milijuna eura. "Mi sada očekujemo da ovakvi slučajevi postanu predmetom policijske istrage", kazao je Ashdown.

On je potvrdio kako će međunarodni revizori nastaviti provjeru poslovanja i ostalih javnih poduzeća koja djeluju u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara